Nagyvilág

Egy pusziért ölhette meg brutálisan feleségét az indiai férfi

Elevenen elégette férje azt a nőt, aki egy gyűlésen puszit adott a kormánypárti alelnök Rahul Gandhinak.

A szomszédok elmondása szerint a 38 éves Bonti Chutiát a férje azért öntötte le kerozinnal és gyújtotta fel, mert felmérgesítette, hogy az asszony részt vett az Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) párt feminista bizottságának – az északkelet-indiai Asszám állam Dzsorhát nevű településén megrendezett – február végi találkozóján, és ott megölelte és meg is puszilta a 43 éves, nőtlen Rahul Gandhit. Chutia kedves gesztusát ráadásul a televízió is megörökítette, ami csak növelte a férj felháborodását.

A dzsorháti rendőrség ugyanakkor azt állította, hogy a megölt asszony nem is vett részt az említett találkozón. A rendőrkapitány közölte: átnézték a rendezvényen megjelent nők névsorát, és azon nem szerepelt Chutia neve. A kormányzó párt egyik helyi illetékese szintén megerősítette, hogy az asszony nem volt jelen a találkozón. “(Bonti Chutia) halálának semmi köze Rahul Gandhihoz” – hangsúlyozta Mehdi Alam Bora pártszóvivő.

Indiában április 7-én kezdődnek a parlamenti választások, amelyek május 12-ig tartanak.

Más mérce

Indiában mások a hagyományok és máshol vannak a határok: 2007-ben Richard Gere ellen eljárás indult, mert nyilvánosan arcon csókolt egy indiai nőt. De nemcsak a bíróság gépezete indult be, India-szerte Gere fotóinak elégetésével tiltakoztak vallási fanatikusok a színész „bűne” miatt. Miért? Mert a nyilvános csók Indiában obszcenitás. A színész végül elnézést kért, de a Legfelsőbb Bíróságnak kellett megadnia az engedélyt, hogy Gere végül minden, retorziótól való félelem nélkül Indiába léphessen.

De más téren is más határokhoz vannak szokva Indiában. A család becsülete például olyan fontos, hogy annak megsértése miatt évente nők százait öntik arcon savval, ami az esetek felében halált, illetve borzalmas, maradandó testi-lelki sérüléseket okoz. Sok helyen egy jó házassági ajánlat visszautasítása is már a család jó híre megsértésének számít.

De hiába is szigorúak az erkölcsi tradíciók, a nemi erőszak ugyanolyan gyakori ott is, mint Nyugaton: 2001 óta 16 ezerről 26 ezerre emelkedett a szubkontinensen bejelentett nemi erőszakos esetek száma. A házasságon belüli eseteket nem számolják bele a statisztikák, az nem lévén bűncselekmény. Ugyanakkor a kép kissé finomodik, ha hozzávesszük, hogy az egy főre jutó nemi erőszakos cselekmények száma nem mondható magasnak, még nyugati összehasonlításban sem. Mégis mellbevágó az adat: minden 22. percben megerőszakolnak valakit Indiában. Egy 2013-as BBC-jelentés szerint 7200 gyerek esik áldozatául Indiában az erőszaknak. A törvénykezés is próbál reagálni: egy tavaly hozott törvény értelmében nemi erőszakért legalább 7 év börtön szabható ki, de akár életfogytig tartó büntetés is, az esettől függően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik