Nagyvilág

Eltűnt repülő: két érdekes tárgyra bukkantak

Műholdas képeken fedeztek fel két tárgyat az Indiai-óceán déli részében, amelyek "kapcsolatban lehetnek" a március 8-án 239 emberrel a fedélzetén eltűnt malajziai utasszállító repülőgéppel - jelentette be Tony Abbott ausztrál miniszterelnök hazája parlamentjében csütörtökön.

Mint mondta, az “új és megbízható információt” az ausztrál tengerészeti hatóság (AMSA) kapta, és a légierő már repülőgépet is indított a helyszín megvizsgálására. Hozzátette, hogy hamarosan három további gép indul a térségbe.

A gép utáni kutatást vezető malajziai tisztségviselő a hírre reagálva kijelentette, hogy a két tárgyat nyomként kezelik a 12 napja tartó kutatásban, és együttműködnek az ausztrál féllel.

“Megerősíthetem, hogy van egy új nyom (…), és éppen az ausztrál küldöttséggel tárgyalok” – mondta Hishammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter Kuala Lumpurban, ahonnan az utasszállító utáni kutatást irányítják. Husseint az ausztrál kormányfő bejelentését követően érték el újságírók.

A miniszter hangsúlyozta, minden nyomot figyelembe vesznek, ahogy azt az első naptól fogva tették, s ezúttal reméli, “hogy egy pozitív fejleményről van szó”. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy túl korai lenne még megmondani, hogy pontosan mi az, amit az ausztrál műholdfelvételeken megjelöltek.


Fotó: MTI/EPA/AMSA
Fent a gép lehetséges két útvonalát, lent a március 19-i keresés tervezett helyét jelölik.

Repülőket és hajókat küldtek a keresésükre

Az ausztrál kormányfő elmondta, az “új és megbízható információt” az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA) kapta. Abbott nem közölte, milyen jellegű tárgyakról van szó, és miért sejtik azt, hogy kapcsolatban lehetnek az eltűnt repülőgéppel. Úgy vélte, a tárgyak megtalálása nagyon nehéz feladat lesz, és nem is vehető biztosra, hogy tényleg a rejtélyes módon elveszett géphez tartoztak.

“Alig kivehető” az a két tárgy, amelyre az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép utáni kutatás közben műholdas felvételeken bukkantak, de a nagyobbik mintegy 24 méter kiterjedésű – közölte csütörtökön az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA).

“Tekintélyes méretű tárgyakról van szó, és vélhetően sodorja őket a víz, fel és alá mozgatva a felszínen” – mondta John Young, az AMSA katasztrófa-elhárítási részlegének vezetője az Indiai-óceán déli részében felfedezett tárgyakról.
Ausztrália négy kutató repülőgépet és két hajót küldött az érintett térségbe, amelyet még a hét első felében jelöltek ki, a felvételeken megjelölt tárgyak felkutatására.


Fotó: MTI/EPA/DigitalGlobe/AMSA
A DigitalGlobe felvétele egy kb. 24 méter hosszúságú tárgyról (a nyíllal megjelölt részen)

A csütörtöki fejlemény nyomán a kínai külügyminisztérium utasítást adott az ország ausztráliai nagykövetségének és konzulátusainak, hogy szorosan működjenek együtt az ausztrál féllel a kutatási és mentési munkálatokban.

A csaknem két hete eltűnt gépet eddig példátlan erőkkel keresik. Huszonhat ország mintegy 60 hajója és 50 repülőgépe kutatja nyomait, de hatalmas területen kell keresni, amely a kalkulációk szerint a Kaszpi-tenger keleti partjától az Indiai-óceán déli részéig terjed.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú repülőgépe Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. Fedélzetén 239 ember tartózkodott, köztük 154 kínai állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik