Nagyvilág

Értelmetlen atomerőművet építeni a Krímben

A Roszenergoatom véleménye szerint nincs értelme atomerőmű építéséről beszélni a Krímben, ott inkább gázolaj üzemű erőműveket kell létrehozni.

Ezt a véleményét fogalmazta meg Pavel Ipatov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom (Rosenergoatom) vezérigazgató-helyettese az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva, majd hozzátette, annak is értelmét látja, hogy a Krímen bővítsék a napenergia-, illetve a szélenergia-termelést.

A szakember rámutatott arra, hogy a Krím jelenleg az egységes ukrán energiarendszer része, a kijevi hatóságok nem terveztek atomerőművet építeni a félszigeten.

Pavel Ipatov felidézte, hogy még a szovjet időkben elkezdődött egy két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű blokkal ellátott atomerőmű építése a Krímben. Az építkezés azonban rendkívül vontatottan haladt, és mire az első blokk 90 százalékban elkészült a 90-es évek elejére, elfogyott a pénz, befejezni már nem tudták.

„A létesítménnyel ma már semmit sem lehet kezdeni, hiszen azt még a 60-as években tervezték, azóta sokat fejlődött a technológia. Azok a létesítmények, amelyeket ma építünk, az évszázad elejének a tervei, azaz óriási a szakadék, csaknem 40 év” – mondta a szakértő.

A Roszenergoatom vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta azonban, hogy „meg kell teremteni a Krím biztonságos energiaellátását”. A szakértő szerint gázolaj üzemű erőműveket kell építeni és bővíteni kell a nap- és szélenergia termelését a félszigeten.

Pavel Ipatov a nem tradicionális energiatermelés kapcsán emlékeztetett arra, hogy még a szovjet időkben épp a Krímben építették fel az ország első naperőműjét. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ezek a berendezések ma még rendkívül drágák, ezért egyelőre csekély az esélye az alternatív energiatermelés komolyabb felfuttatásának.

Pavel Ipatov elmondta még, hogy Szimferopolban két hőerőmű van, amelyek azonban elöregedtek, vagy tíz éve nem történt itt beruházás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik