Nagyvilág

“Élvezetből lőtték szitává bin Laden holttestét”

Durva titkokról ír könyvében az a férfi, aki annak a csapatnak volt a tagja, amelyik likvidálta bin Ladent.

Oszama bin Laden, az al-Kaida szellemi vezetőjének három évvel ezelőtti halála körül még mindig rengeteg a kérdőjel. A rajtaütést az Amerikai Haditengerészet különleges egysége, a Seal Team-6 bonyolította le 2011. május 2-án Pakisztánban. Bin Laden halálának körülményeiről több ellentmondó hírt publikáltak, és többen is vannak, akik kételkednek a terrorista halálának hivatalos verziójában.

A közvelémény számára az volt az egyik legfurcsább, hogy sohasem mutattak be felvételeket az elfogott vezérről, holott például a Szaddám Husszein akasztását megelőző perceket még a BBC is közölte, sőt, a teljes kivégzésről egy amatőr felvétel is kiszivárgott, ami pillanatok alatt bejárta az internetet. Éppen ezért már többször is feltették a kérdést a kételkedők: miért nem bizonyították soha fényképekkel, hogy Amerika első számú ellensége valóban meghalt?

“Fájdalmas halála volt”

Matt Bisonette kommandós, a Seal Team-6 tagja többek között erről is ír a No Easy Day (Nem könnyű nap) című könyvében. “Fájdalmas halála volt, rángatózott és remegett. Én és egy másik támadó rászegeztük a fegyverünket és többször is mellkason lőttük. A golyók a testén keresztül csapódtak bele a padlóba egészen addig, amíg csak mozdulatlan lett” – olvasható a könyvben. Ez viszont valószínűleg még egy egészen kimért és visszafogott leírás ahhoz képest, ami valójában történhetett. Ugyanis a legóvatosabb becslések szerint is több mint száz lövedék lehetett bin Laden testében.

De ez mennyire felelt meg a háborús törvényeknek? Az egyik sajátos katonai rendszabályzat, a The Law of Warfare (A szárazföldi hadviselés szabályzata) engedélyezi, hogy a katona néhány “biztosító” lövést leadjon az áldozatára, hogy megbizonyosodjon arról, az ellensége valóban meghalt-e. Erköcslieg, jogilag és morálisan persze ez is csak akkor elfogadható, ha az ellenség nem adta meg magát. Az azonban, amit a kommandósok bin Ladennel műveltek, egyértelműen túlzás volt. Az első néhány lövésnek még valóban az volt a célja, hogy biztosra menjenek, már nem jelent számukra fenyegetést a terroristavezér, az ezen felül leadott több tucat lövést viszont már puszta élvezetből adták le.

Nemzetközi botránytól tarhattak

Bár a közvéleményt nem rázta volna meg, ha három évvel ezelőtt kiderül, hogy szó szerint szitává lőtték a terrorista testét, a különleges műveleti egységek tagjainak tilos ennyire elveszíteni a fejüket. Az igazi problémát tehát is nem az jelentette, hogy bin Laden teste lövedékekkel volt tele, hanem az az indulat, ami a kommandósokból kijött. Természetesen ennek az attitűdnek, viselkedésnek is van gyökere: a háború, a véget nem érő bevetések, sőt a szétesett családi háttér is lehetett ennek az agressziónak a forrása.

A könyv szerzője szerint tehát mindössze ez az oka annak, hogy Obamáék nem hozták nyilvánosságra a bin Laden holttestéről készült képeket. A fotók ugyanis nemzetközi botrányt okoznának, és több vizsgálat is indulna, amik más, már véget ért speciális műveleteket, akciókat is érinthetne.

Cikkünk a Business Insider írása alapján készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik