Nagyvilág

Megvan, kik lőttek a tüntetőkre Kijevben

Azonosították a lesből támadó fegyvereseket, azt egyelőre nem tudni pontosan hány embert öltek meg.

A zavargások legvéresebb napja

Fegyvertelen tüntetőkre lőnek Kijevben – videók

Tüntetőknek öltözött orvlövészek gyilkolhattak Kijevben

Az ukrán ügyészség fényt derített azoknak az orvlövészeknek a kilétére, akik a kijevi zavargások idején lőttek a tüntetőkre – közölte a főügyész. Oleh Mahnickij az egyik ukrán tévében mondta ezt, s szűkszavú közlését péntek reggel idézte az UNIAN hírügynökség – számolt be az MTI.

“Azonosítottuk azokat az orvlövészeket, akik a Majdant lőtték. Egyelőre csak ukrán állampolgárokról van szó” – mondta a főügyész, de további részleteket nem árult el.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Egyelőre nem tudni, hogy lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki.

Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására. Az új ukrán vezetés Andrij Parubijt, a Majdanon (Kijev főterén) szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát akarta megbízni a bizottság vezetésével.

Parubij a Haza párt (Batykivscsina) politikusa, akit az új kijevi hatalom a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetésével bízott meg. Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője ugyanakkor egy orosz tévének nyilatkozva azt állította, hogy a Parubij által ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Hennagyij Moszkal, az ukrán parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője február végén azt mondta, hogy egy krími különleges osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet szerinte személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre, és erre vonatkozóan bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik