Nagyvilág

Nem Janukovics lövetett a tüntetők közé?

Az észt külügyminiszter egy kiszivárgott telefonbeszélgetés szerint nem tartja kizártnak, hogy valaki a korábbi ukrán ellenzéki vezetők közül bérelte fel azokat az orvlövészeket, akik a kijevi Majdanon tüntetőket és rendőröket öltek meg a tüntetések idején - írta szerdán hírportálján a a Putyinhoz közeli Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió.

A Kreml szócsövének tartott RT szerint a telefonbeszélgetés Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Urmas Paet észt külügyminiszter között zajlott le, azután, hogy az észt miniszter február 25-én, az EU-párti tüntetők és az ukrán biztonsági erők összecsapását követően látogatást tett Kijevben.

“Egyre erősebb az a vélekedés, hogy nem Janukovics állt a mesterlövészek mögött, hanem valaki az új koalícióból” – mondja a Paet a felvételen az RT szerint. Ashton erre ezt mondta: “Azt hiszem, vizsgálódni akarunk. Úgy értem, én nem hallottam erről, ez érdekes. Istenem!”

Ugyanazok lőttek mindkét félre?

Paet hozzátette, hogy egy, a sérülteket kezelő kijevi orvosnő ezt mondta neki: minden jel arra utal, hogy ugyanazok a mesterlövészek végeztek rendőrökkel és tüntetőkkel is. Erre utal az orvos szerint az, hogy a sebek alapján ugyanolyan típusú lövedékekre lehet következtetni. Paet azt mondta Ashtonnak, a civil aktivisták zavarónak tartják, hogy az új ukrán vezetés “nem akarja kivizsgálni, mi is történt pontosan” a Majdanon. Azt tapasztalta, hogy a civilek nem bíznak az új koalíció politikusaiban.

A beszélgetést állítólag az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Janukovics volt elnökhöz hű tisztjei töltötték fel az internetre. Az SZBU lehallgatta Paet és Ashton beszélgetését.

Reagált az észt miniszter

“Az észt külügyminiszter mélységesen sajnálja, hogy kiszivárgott a közte és Ashton között lezajlott telefonbeszélgetés, mindazonáltal megerősítjük a felvétel hitelességét” – mondta szerda délután a politikus szóvivője. Korábban Paet annyit mondott, hogy bár valóban megtörtént a beszélgetés, még nem hallgatta meg az internetre felkerült hanganyagot, így elzárkózik a további kommentároktól.

A szóvivő egyben arról tájékoztatott, hogy Paet a beszélgetés során aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. “Visszautasítjuk azt az állítást, amely szerint a külügyminiszter úr megállapította volna az ellenzéki erők erőszakban való részvételét” – tette hozzá.

Videó – a kiszivárgott beszélgetés. Megrázó képek, csak 18 éven felülieknek!

Az EU nem kommentál

Az orosz külügyminisztérium szerdán csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Európai Unió nem hajlandó kommentálni a kiszivárgott Paet-Ashton beszélgetést, hiszen “az EU-országok vezető tisztségviselői nem is olyan régen sűrűn kommentálták a Nuland-hangfelvételt”. (Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy február elején kiszivárgott beszélgetés során – amelyet Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövettel folytatott – nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel mondott véleményt az Európai Unió Ukrajna-politikájáról.)

Egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal; a kommandós egységet személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre – közölte korábban Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik