Nagyvilág

Ipari rezsicsökkentést tervez Orbán

A kormány a gazdaság egyéb szektoraira is ki akarja terjeszteni a rezsicsökkentést.

A háztartások és a közintézmények energiaköltségeinek csökkentésén túl a kormány a gazdaság egyéb szektoraira is ki akarja terjeszteni a rezsicsökkentést, az ipari felhasználású energia árát is csökkenteni szeretné – mondta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozását követően.

Makulátlan kisebbségpolitikát Ukrajnában

Egy olyan demokratikus Ukrajnát akarunk, amely elfogadja az európai értékeket és a magyar szempontból legfontosabb kérdésben, a kisebbségpolitikában is makulátlan – hangoztatta pénteken Orbán. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az is elvárás Ukrajnával szemben, hogy az alkotmányozás folyamatában vegye figyelembe a regionális és etnikai sajátosságokat, és mutasson erőt a szélsőségesekkel szemben.

Orbán azt is elmondta, hogy Magyarország nem írta volna alá Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást, ha Ukrajna valóban eltörli a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatát engedélyező törvényt, illetve Magyarország már korábban is jelezte, nem csak rossznak tartja ezt a döntést, hanem illegitimnek, törvénytelennek is.

Az Oroszországgal szembeni intézkedések terén az unió nem lépett túl az előzetesen kijelölt második fázison, vagyis nem tért át a messzemenő hatással járó gazdasági szankciókra – jelezte a kormányfő. Mint elmondta, a mostani bővítés után 33 nevet tartalmaz a vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott tisztségviselők listája. A csúcsvezetők döntöttek az Oroszországgal való uniós, illetve kétoldalú tárgyalások lemondásáról is. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón egy erre vonatkozó kérdésre adott válaszában leszögezte: a paksi atomerőmű bővítésének kérdését ez nem érinti, az ugyanis lezárt ügy, amelyen már nincs miről tárgyalni.

A magyar kormányfő megjegyezte, hogy Ukrajna ma nagyon nehéz helyzetben van, állami létének gazdasági alapjai kérdőjeleződtek meg, és ilyen körülmények között az EU részéről az a helyes politika, ha Ukrajna melletti kiállását, az ország támogatásának a készségét hangsúlyozza. Orbán Viktor szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) “technokrata szemléletű követelményeket”, így jelentős energiaár-emelési követelményt fogalmazott meg Ukrajnával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik