Nagyvilág

Újabb zsidó lakásépítések lehetnek Ciszjordániában

Izrael jóváhagyta mintegy 1200 új telepeslakás felépítését a megszállt Ciszjordániában, mire a palesztin elnök szóvivője kijelentette, hogy ez az intézkedés kudarcra fogja ítélni a folyamatban lévő béketárgyalásokat.

Guj Inbar, a palesztin területekért felelős izraeli kormánymegbízott csütörtökön megerősítette a lakásépítések jóváhagyásáról szóló médiajelentéseket, de hangsúlyozta, hogy még nagyon korai tervezési szakaszról van szó. Hozzátette: Móse Jaalon védelmi miniszter előzetesen jóváhagyását adta a tervekhez. Még van lehetőség ellenvetések érvényesítésére, és az építkezés kezdete előtt a tervet politikai szinten újra jóvá kell hagyni – mondta Inbar.

A Háárec című izraeli lap azt írta, hogy a legnagyobb ciszjordániai zsidó telepen, Arielben 839 lakóegységet terveznek építeni, Bet El és Almog telepeken pedig összesen 332 lakást építenének. A terveket a zsidó telepesek pártjához tartozó Uri Ariel lakásügyi miniszter erőlteti. Az izraeli statisztikai hivatal szerint Izrael tavaly több mint a duplájára növelte a ciszjordániai lakásépítéseket.

Nabil Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette, hogy a zsidó állam által erőltetett kolonizáció meghiúsítja a béketárgyalásokat Izrael és a palesztinok között. A palesztinoknak éppen most kellene dönteniük arról, hogy az április végi határidő után folytatják-e vagy sem az Izraellel júliusban újrakezdett béketárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik