Nagyvilág

Háborús bűnöket követ el Izrael az Amnesty szerint

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint lehetséges, hogy Izrael néhány esetben háborús bűnt követett el Ciszjordániában, de az izraeli hadsereg visszautasítja a vádakat - írta csütörtökön a Háárec című újság honlapja.

Az izraeli erők túlzott módon és felelőtlenül alkalmazzák fegyvereiket az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában. Az elmúlt három évben több tucat palesztin megölése háborús bűnt is jelenthet – állította az Amnesty International (AI) Könnyen elsülő fegyver című jelentésében csütörtökön.

A szervezet szerint a hadsereg gyakorlatilag büntetlen fellépést tesz lehetővé katonái számára. Az AI ezért a halállal végződő esetek független felülvizsgálatát szorgalmazza.

Nem voltak életveszélyben

Az izraeli fegyveres erők a palesztin erőszak jelentős növekedésére hivatkozva elutasították a vádakat, és képviselőik kijelentették, hogy az Amnestynél egyáltalán nem értik a nehézségeket, amelyekkel a katonáknak kellett szembenézniük.

Az ENSZ adatai szerint 2011 és 2013 között negyvenöt palesztint öltek meg Ciszjordániában, köztük hat gyermeket. Közülük huszonöten civilek voltak, és három kivételével tavaly vesztették életüket.

“A jelentés azt bizonyítja, hogy Ciszjordániában az izraeli katonaság palesztin civilek indokolatlan sebesülését és jogtalan halálát okozza” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programigazgatója.
A szervezet szerint az általuk vizsgált esetekben a palesztinok nem jelentettek közvetlen életveszélyt, és “néhányszor bizonyíték van rá, hogy szándékos gyilkosságok áldozatai, ami háborús bűnt jelenthet”.

Csak végső esetben lőnek – állítja a hadsereg

A nyolcvanhét oldalas jelentés csak Ciszjordániával foglalkozott, a Gázai övezetre nem tért ki. Kiemelt néhány halálos incidenst, köztük a huszonegy éves Lubna Hamasz esetét, akit Hebronban 2013. január 23-án fejbe lőttek.

Az izraeli hadsereg részletesen nem válaszolt a felsorolt esetekre, de kiemelte, hogy tavaly jelentősen megnövekedett az erőszakos kődobálások száma, és ezek 132 izraeli katonát és civilt sebesítettek meg.

“Ahol lehetséges, a hadsereg még az életveszélyes erőszakot is tömegoszlató fegyverekkel semlegesíti, csak akkor engedélyezik a precíziós lőszerek használatát, ha ezeket már kimerítették, és továbbra is emberéletek vannak veszélyben” – áll az izraeli válaszban.

Egy katonát ítéltek el

Az Amnesty jelentése szerint éles lőszer bevetése nyomán a halálesetek mellett 261 palesztin súlyosan megsebesült, köztük 67 gyermek. Nyolcezren pedig más fegyverektől, köztük gumilövedékektől kaptak sebeket.

A jelentésből az is kiderül, hogy a megfigyelt hároméves időszakban mindössze egy katonát ítéltek el. Ő megölt egy palesztint, aki munkakeresés céljával illegálisan próbált meg átlépni a határon.

Három másik vizsgálat vádemelés nélkül ért véget, öt esetet eredményeik nyilvánossá tétele nélkül lezártak, tizenegy esetben pedig jelenleg is folyik a nyomozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik