Nagyvilág

Kitiltják a koldusokat Velencéből

Velence, Padova és Treviso polgármestere úgynevezett biztonsági paktumot kötött a koldulóknak az e városokból való eltávolításáról.

“Aki nem a városban született, és nincs a városban bejelentett lakhelye vagy munkahelye, az nem tartózkodhat a szóban forgó városok közterületein, és 3 évre kitiltják a közbiztonság veszélyeztetése címén.” Így szól a három északkelet-olasz város polgármestere között született “városi biztonsági paktum”, amelynek nem titkolt célja az alamizsnából élők eltávolítása, vagyis nem a turisták vagy más látogatók ellen irányul – jelentette a La Repubblica című lap keddi száma.

A balközép napilap megjegyezte, hogy az intézkedés a balközép Demokrata Párt (PD) három polgármesterétől származik. Treviso korábbi első embere, aki a szélsőséges Északi Liga politikusa volt, a kitiltásáig soha nem jutott el, csak megbírságolta az utcán koldulókat.

“A bírságolás eredménytelen volt. 2009 óta 800, egyenként 50 eurós bírságot szabtak ki koldulásért a városi rendőrök. Senki sem fizette be ezeket az összegeket” – hangoztatta Giovanni Manildo, Treviso polgármestere. Hozzátette, hogy az egyetlen járható út a koldulók eltávolítása. Trevisóban 30, Padovában már 60 kitiltott személy szerepel a hatóságok listáján. Ha újból “tetten érik őket”, a letartóztatást kockáztatják – hangsúlyozták a politikusok, annak ellenére, hogy semmilyen olasz törvény nem írja elő ezt a jogkövetkezményt. Az elkobzott alamizsnát a Caritas helyi szervezeteinek adják.

A polgármesterek hangoztatták, hogy az intézkedés célja a lakosság védelme. A koldulók gyakran agresszívak az idősekkel és nőkkel szemben. Hangsúlyozták, hogy a koldulók többsége külföldi: a volt Jugoszlávia egykori országaiból érkezett romák vagy afrikai bevándorlók. Nagy részük csoportosan autóval vagy vonattal érkezik reggel, és este távozik. “Jól szervezett koldusmaffiáról van szó” – hangoztatták.

Davide Schiavon atya, a trevisói Caritas vezetője szerint a bűnözést fel kell számolni, de az intézkedés nem oldja meg a szegénység problémáját. “Nehéz megkülönböztetni a ravaszokat a valóban szegényektől, így azt sújtjuk, akinek tényleg szüksége van pár euróra” – mondta.

A trevisói dóm előtt kolduló Diaw szenegáli fiatalember a La Repubblicának azt mondta: négy óra alatt 70 centet (210 forintot) “keres”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik