Nagyvilág

Kiborultak az eltűnt gép utasainak hozzátartozói

A fedélzeten utazók családtagjai egyre elkeseredettebbek amiatt, hogy az immár tizenkét napja eltűnt utasszállító kereséséről szóló hírek eddig szinte semmilyen adattal nem szolgáltak a Malaysian Airlines Boeing 777-es típusú repülőgépének hollétéről - számolt be az MTI.

Szerdán hozzátartozók egy maroknyi csoportja nyomult be egy sajtótájékoztatóra, amelyet a kutatásról tartottak egy szállodában, a Kuala Lumpur-i repülőtér közelében. Ketten táblákat tartottak a magasba, amelyeket az Igazságot! és az Adjátok vissza a családjainkat! feliratok voltak olvashatóak kínai nyelven.

“Azt akarom, hogy segítsetek megtalálni a fiamat!” – kiáltozta egyikük, miközben a biztonsági személyzet kivezette őket a teremből.

A malajziai közlekedési miniszter ezt követően közleményben hangsúlyozta, hogy együtt érez az eltűntek hozzátartozóival, és vizsgálatot rendelt el a sajtótájékoztatón lezajlott incidenssel kapcsolatban.

„Kémrepülőgépekkel” keresnék

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgép március 8-án tűnt el rejtélyes módon és azóta sincs nyoma. Fedélzetén 239 ember tartózkodott, köztük 154 kínai állampolgár. A nyomozók szerint a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott. Jelenleg inkább az utóbbi forgatókönyvet valószínűsítik.

A nyomozást az esetet ismerők szerint nehezíti a bürokratikus folyamat, amely a külföldi tengeri felderítő repülőgépek parti vizekre való beengedéséhez szükséges hivatalos diplomáciai kérés nélkül. “Ezek gyakorlatilag kémrepülőgépek” – tette hozzá egy forrás, ami megmagyarázza, miért haboznak egyes országok a felderítők beengedésével.

A malajziai hatóságok nemrég engedélyezték, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) munkatársai hozzáférjenek a pilóták által generált elektronikus adatokhoz – mondta egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek. Azokat a korábbi információkat, miszerint nemrég adatokat töröltek ki az utasszállító egyik pilótájának otthonában talált repülőgép-szimulátorból, nem erősítette meg a tisztségviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik