Nagyvilág

Ban Ki Mun is nagyon “aggódik” az ukrán válság miatt

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mély aggodalmának adott hangot az ukrán válság miatt csütörtökön, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott moszkvai megbeszélésének kezdetén.

A világszervezet vezetője elmondta, hogy rendkívül nyugtalanítja az ukrajnai helyzet kiéleződése, és arra szólította fel a feleket – Moszkvát és Kijevet -, hogy találjanak békés megoldást a Krím félsziget körül kialakult konfliktusra.

Putyin leszögezte, hogy Oroszország “folytonosan és következetesen támogatja az ENSZ központi szerepét a világ ügyeiben”, valamint Moszkvában nagyra értékelik az ENSZ főtitkárának pozitív és rendkívül hatékony szerepét, amellyel részt vesz a válságok megoldásában. Az orosz elnök a Kremlben folytatott tárgyalást megelőző sajtótájékoztatón nem ejtett szót Ukrajnáról.

Ban Ki Mun a nap folyamán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett, pénteken pedig Kijevbe utazik, ahol a tervek szerint Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök mellett civil szervezetek képviselőivel is találkozik.

Miközben Mun Putyinnal tárgyalt, az orosz törvényhozás alsóháza jóváhagyta a Krím félsziget és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást és a területek új jogi alanyként történő befogadásáról szóló alkotmányos törvényt. A nyugati országok és a kijevi vezetés szerint Moszkva törvénytelenül vonta ellenőrzése alá a félszigetet, Oroszország ezt tagadja, mondván, a krími lakosság népszavazáson döntött a csatlakozásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik