Nagyvilág

Olcsóbban megúszta Ján Slota az ittas vezetést

A korábbi 1,5 millió forintnyi 5 ezer eurós bírság helyett háromezer eurót kell csak fizetnie a magyarellenes kirohanásairól híres volt politikusnak.

Enyhítette a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökére ittas vezetés miatt korábban kiszabott büntetés mértékét a zsolnai kerületi bíróság – jelentette szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Hamarosan le is jár az eltiltás

A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slotát, aki közel egy éve, azt követően vonult vissza az aktív politikától, hogy kizárták volt pártjából, tavaly novemberben másodfokon, ittas vezetés miatt 5 ezer euró pénzbírságra (közel másfél millió forint) és a gépjárművezetéstől való 16 hónapig tartó eltiltásra ítélték. Slota fellebbezését követően most ezen az ítéleten enyhített a zsolnai kerületi bíróság.

Az új, immár jogerős ítélet szerint Ján Slotának háromezer euró bírságot kell kifizetnie, és a vezetéstől való eltiltását is négy hónappal lerövidítették. A bírság korábbinál alacsonyabb összege gyakorlatilag szimbolikusnak mondható, tekintettel arra, hogy Ján Slotát a szlovák média az ország egyik leggazdagabb emberének tartja. Az ítéletben kiszabott, a gépjárművezetéstől való 12 hónapos eltiltás pedig már alig több mint egy hónap múlva lejár. Slota ügyében eredetileg 24 hónapos eltiltást kért az ügyész, az ittas állapotban elkövetett közveszélyeztetés miatt kiszabható pénzbírság 160 eurótól (közel 50 ezer forint) több mint 330 ezer euróig (csaknem 100 millió forint) terjed.

Kizárták a pártjából

Ján Slota ellen tavaly májusban indult eljárás, miután Csacán egy közúti ellenőrzéskor megállították a rendőrök, és a politikus elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is.

Ez azon a napon volt, amikor Slota az SNS-en belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak a pártból való kizárásával összefüggésben. Slotát tavaly áprilisban zárták ki az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik