Külföld
jan slota (jan slota, )

Kiengedték a gyanús Slotát

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 05. 10. 09:18

Nem sokkal éjfél után szabadlábra helyezte a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit csütörtökön ittas vezetés gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség Csacán (Čadca) – közölte a sme.sk szlovák hírportál pénteken.

A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikust csütörtökön azután állították elő, hogy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, majd miután a rendőrök rövid üldözés után megállították, elutasította az alkoholtesztet.

Slota ügyvédje az sme.sk hírportálnak azt mondta: védencét azért engedték ki, mert nem volt ok a vizsgálati fogságban tartására.

„Azt gondolom, hogy tévedésről van szó. Azt gondolom, hogy nem vagyok ittas. Ránézés alapján megítélhetik, hogy igen vagy nem” – válaszolta Ján Slota közvetlenül szabadlábra helyezése után, arra válaszolva, hogy miért vezetett ittasan. Arra a kérdésre, hogy miért tartóztatta le a rendőrség, a hírportál közlése szerint szeszszagot árasztó politikus azt mondta: „Remélem, nem öltem meg háromszázezer cigányt.”


Fotó: MTI / Beliczay László

Ján Slota a közúti ellenőrzés során elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is, ezt a szlovák törvények úgy tekintik, mintha súlyosan ittas állapotban vezetett volna, és ezért akár egy évig tartó szabadságvesztés is kiróható. Slota ügyében a rendőrség eredetileg gyorsított eljárást akart volna lefolytatni, ám erre végül nem került sor, a politikus ugyanis megtagadta a vallomástételt, ami ennek az eljárásnak a feltétele.

Ján Slota letartóztatása napján, csütörtökön két volt párttársával közös sajtótájékoztatót tervezett Rózsahegyen (Ruzomberok), ám ezen végül nem jelent meg. A sajtótájékoztatón az előrejelzés szerint az SNS-en belül uralkodó aktuális viszonyokról számolt volna be.

Az SNS április utolsó hetében zárta ki soraiból Ján Slotát, a politikai tömörülés egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét. Kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

A pozsonyi sajtó az elmúlt évek során több alkalommal is beszámolt az ittas Ján Slota tetteiről. A volt pártelnök magyar- és romaellenes kirohanásaival és egyéb sértő megjegyzéseivel a múltban már többször is foglalkozott a média. Ezek közül a legismertebbek közé tartozik, amikor az SNS gyűlésén 1999-ben Ján Slota azt mondta: tankokba ülnek és úgy teszik a földdel egyenlővé Budapestet, valamint az, amikor Göncz Kinga akkori külügyminisztert „kócos asszonynak” nevezte, akinek „inkább a kinézetével kellene törődnie”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.