Nagyvilág

Még egy évig maradnak a civilek Afganisztánban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa további egy évvel meghosszabbította az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) mandátumát.

Az UNAMA mintegy 2000 civil alkalmazottja legalább 2015 márciusáig a helyszínen marad – így döntött hétfőn New Yorkban egyhangúlag elfogadott határozatában a Biztonsági Tanács.

Az ENSZ BT 2002 márciusa óta működtet missziót Afganisztánban azzal a céllal, hogy technikai segítséget, valamint politikai és stratégiai tanácsokat adjon az afgán kormánynak, felkarolja az emberi jogok ügyét, és közreműködjön a segélyek elosztásában. Az UNAMA éves költségvetése mintegy 200 millió dollár. Vezetője 2011 vége óta Ján Kubis volt szlovák külügyminiszter.

A NATO-erők idén év végéig vonulnak ki végleg Afganisztánból. Az Egyesült Államok és Afganisztán elvben megállapodott egymással, hogy egy kétoldalú biztonsági megállapodás keretében egy korlátozott amerikai kontingens az országban marad, de ez kérdésessé vált, miután Hamid Karzai afgán elnök közölte, hogy nem írja alá a megállapodást.

Aganisztánban április 5-én elnökválasztás lesz, amelyen Karzai már nem indulhat. Washington bízik abban, hogy valamikor később, de még ebben az évben a két ország mégis megköti a megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik