Nagyvilág

Cameron kiállt Izrael mellett

David Cameron brit miniszterelnök szerdán Jeruzsálemben a kneszetben tartott beszédében elítélte a „despotikus” Iránt és támogatásáról biztosította Izraelt.

Cameron első brit kormányfőként tett izraeli látogatásán héber kifejezéseket tartalmazó beszédében „despotikus rezsimnek” bélyegezte a teheráni kormányt, mindössze egyszer hozta szóba a telepesek ügyét és elítélte az Izrael elleni bojkottot: mindezzel kivívta vendéglátói tetszését.

„Osztom mély kétkedésüket és aggodalmukat Iránnal kapcsolatban” – mondta a brit kormányfő, utalva Izrael elítélő álláspontjára az iráni atomtárgyalásokkal kapcsolatban. A palesztin-izraeli békefolyamat kérdésében hangsúlyozottan nem osztogatott tanácsokat, viszont arra kérte házigazdáit, hogy képzeljék el a béke nyújtotta előnyöket.

„Képzeljék el a palesztin és a zsidó nép nemzetállamának kölcsönös elismerését. Azt, hogy véget ér az a nevetséges helyzet, hogy tavaly az ENSZ Közgyűlése háromszor annyi határozatot fogadott el Izraelről, mint Szíriáról, Iránról és Észak-Koreáról együttesen. Képzeljék el Izraelt, mint bármely más demokratikus országot, melyet mindenki igazságosan és normálisan kezel” – mondta, hangsúlyozva egyben Izrael biztonsága melletti elkötelezettségét.

A brit kormányfő egyértelműen elítélte a zsidó állam ellen az utóbbi időkben meghirdetett, főként európai bojkottkezdeményezéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik