Nagyvilág

Az oroszok szerint ukrán ölte meg az ukrán katonát Krímen

Krími belügyi források szerint a radikális Jobboldali Szektorhoz tartozik az a 17 éves gyanúsított, aki kedden Krím fővárosában lelőtt egy ukrán katonát és az orosz önvédelmi erők egy tagját – állítja az orosz állami RTR televízió.

Őrizetbe vette szerdán a krími rendőrség azt a 17 éves állítólagos orvlövészt, aki az orosz tévé jelentése szerint a nyugat-ukrajnai Lembergből származik és a krími hatóságok feltételezése szerint a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű ukrán ultranacionalista csoport tagja.

Kijev kedden arról tájékoztatott, hogy az orosz “megszállók” ostrom alá vették az ukrán fegyveres erők topográfiai és navigációs központját Szimferopolban, és megölték az ukrán fegyveres erők egyik altisztjét, valamint megsebesítettek egy ukrán századost is. Nem sokkal később az Oroszországhoz csatolt félsziget hatóságai arról tájékoztattak, hogy ugyanennek a katonai támaszpontnak a közelében orvlövészek megölték az orosz önvédelmi erők egy tagját, két másikat pedig megsebesítettek. Egy krími szóvivő kedd este a történtekkel kapcsolatban azt közölte, hogy mindkét esetben ugyanabból az irányból jöttek a lövések.

Az incidenst követően az ukrán védelmi minisztérium engedélyezte a Krím félszigeten állomásozó ukrán katonák számára az önvédelmi fegyverhasználatot.

Tagadja a krími kormány

A krími kormány szerdán tagadta azokat a jelentéseket, amelyek szerint a krími rendőrség elfogta volna az állítólagos orvlövészt. Korábban ilyen értelmű közlemény jelent meg a Twitteren, amelyet Szerhij Akszjonov krími miniszterelnöknek tulajdonítottak. Hangsúlyozták, hogy az Akszjonovnak tulajdonított internetes oldal nem a krími miniszterelnöké, a krími kormánynak más címei vannak a közösségi hálózatokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik