Nagyvilág

Keményen ráerősít a hadiflottájára Moszkva

Két éven belül hat tengeralattjáróval bővíti fekete-tengeri hadiflottáját Moszkva, és más hadihajókat is szolgálatba állít a térségben - közölte szerdán Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka.

Az admirális abból az alkalomból beszélt erről, hogy Oroszországban szerdán tartják a tengeralattjárókon szolgálatot teljesítő haditengerészek napját. Mindazonáltal a bejelentés egy nappal az után történt, hogy Moszkvában aláírták a megállapodást a csak Oroszország által elismert Krím Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról.

Az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontja a krími Szevasztopolban van. A város a Krímmel együtt, de önálló szövetségi szubjektumként (jogi alanyként) csatlakozott Oroszországhoz.

Moszkvai sajtótájékoztatóján Viktor Csirkov elmondta, hogy jelenleg a szentpétervári hajógyárban épülnek azok a 636-os kódjelű, dízelmeghajtású tengeralattjárók, amelyek a fekete-tengeri hadiflotta kötelékében fognak szolgálatot teljesíteni. Ezzel párhuzamosan hat őrhajót is Szevasztopolba telepítenek. Az új hadihajók megérkezésével az ottani flotta, amelynek megújítása már rég esedékes volt, “hatékonyan tudja majd szavatolni az ország stabilitását és nemzetbiztonságát a Fekete- és a Földközi-tengeren” – mondta a tengernagy.

Csirkov bejelentette azt is, hogy folyamatban van az ötödik generációs, nem atommeghajtású tengeralattjárók fejlesztése. Az újfajta tengeralattjáróknak levegőtől független – anaerob, vagyis oxigén hiányában is működőképes – energiarendszerük lesz. Az első ilyen, 677 kódjelű, Lada osztályú tengeralattjáró várhatóan két-három év múlva készül el, és ugyanolyan feladatokat fog ellátni, mint az atommeghajtású tengeralattjárók. Az orosz haditengerészetnél szolgálatot teljesítő tengeralattjárók ütőképességét a tervek szerint a fegyverzetükbe beépített korszerű robotrendszerek segítségével fogják növelni – mondta a haditengerészet parancsnoka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik