Nagyvilág

Orosz támadás indulhatott Krímen

Az AP fotósa szerint "önvédelmi erők" megtámadták az ukrán haditengerészet központját Szevasztopolban.

Az orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy tüntetők nyomultak be az ukrán haditengerészet vezérkarának területére szerdán Szevasztopolban, majd a helyszínre érkezett Alekszandr Vitko altengernagy, a Krímben állomásozó orosz hadiflotta parancsnoka, hogy tárgyalásokat kezdjen – jelentette. A behatolók az ukrán flottavezérkar területén felvonták az orosz nemzeti zászlót, valamint az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját.

Az épületnél reggel kezdődött egy néhány száz fős tüntetés, amelynek résztvevői később behatoltak az épületbe, és a zászlók lecserélését követően elénekelték az orosz himnuszt is. Az épület homlokzatára azt írták “Az ukrán haditengerészeti erők a fasizmus ellen vannak!” “Békét akarunk”.

Az AP fotósa ezzel szemben nem “egyszerű” tüntetőkről, hanem “önvédelmi erőkről” számolt be, akik megtámadták a központot.

Lövés nem dördült el, erőszakos cselekményre az ITAR-TASZSZ jelentése szerint nem került sor. Az ukrán katonák elbarikádozták magukat.

Kedden egy ukrán katona életét vesztette, egy másik megsebesült, amikor kedden az oroszok ostrom alá vették az ukrán katonai objektumot Krím székhelyén, Szimferopolban. A krími hírügynökség szerint az elszakadáspárti milícia egy tagját is megölték.

A támadók a minisztérium értesülései szerint jelzés nélküli orosz katonai egyenruhát viseltek, automata fegyverekkel és mesterlövészpuskákkal voltak felfegyverkezve. Az “Információs Ellenállás” nevű ukrán csoport egyik szervezője, Dmitro Timcsuk Facebook-oldalán azt írta, hogy az ukrán katonai objektumot az orosz “szpecnaz”, azaz különleges alakulat tagjai támadták meg, akiket a magukat “önvédelemnek” nevező, Szerhij Akszjonov szakadár krími miniszterelnök mögött álló fegyveresek fedeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik