Nagyvilág

A pápánál vezekelt a csaló bróker

Három év letöltendő és további két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a francia semmítőszék azt a volt alkuszt, akit a egy francia bank rekordveszteségéért felelősnek tart.

Három év letöltendő és további két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a francia semmítőszék azt a volt brókert, akit a Société Générale francia bank 2008-as 4,9 milliárd eurós (1500 milliárd forintos) rekordveszteségéért felelősnek tart.

A legmagasabb büntetőjogi intézmény ezzel megerősítette a párizsi fellebbviteli bíróság két évvel ezelőtti döntését.

Jérome Kervielnek azonban a semmítőszék döntése értelmében egyelőre nem kell visszafizetnie a teljes összeget a pénzintézetnek. A Société Générale ezen követelését a versailles-i fellebbviteli bíróságnak újra kell tárgyalnia.

“Az lesz a Société Générale pere” – mondta Patrice Spinosi, a volt bróker egyik ügyvédje. A másik védő, David Koubbi szerint a semmítőszék döntése Kerviel “győzelme”, hiszen a semmítőszék kétségbe vonta, hogy a volt bróker az egyedüli felelős a veszteségért.

Gyalogúton vezekel

A 37 éves volt brókernek, aki 2008 óta szabadlábon védekezett, hamarosan börtönbe kell vonulnia. Hat évvel ezelőtt 37 napot töltött előzetes letartóztatásban, így valamivel több mint 2 év és 10 hónap börtön vár most rá.

Kerviel nem volt jelen az ítélethirdetéskor. Februárban, miután meghallgatta őt Ferenc pápa, “a piacok diktátuma elleni” menetelésbe kezdett Rómától Párizsig. Az 1400 kilométeres utat napi 15-30 kilométeres szakaszokban teszi meg.

“A találkozó után azt éreztem, hogy el kell indulnom, és azóta egyre szabadabbnak érzem magam. Ez egyfajta meditáció” – mondta néhány nappal ezelőtt francia újságíróknak Olaszországban. A volt alkusz a vezeklésnek tekintett gyalogútján saját banki tapasztalatairól mesél az embereknek, de azt nem hajlandó elárulni, amit a pápa mondott neki. “Az köztünk marad, nagyon személyes és erős pillanat volt”.

Pontosan tudták, mit csinált?

A banknál nyolc évig dolgozó egykori alkusz 2005 végétől fiktív ügyfélszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, vagyis azonnali vételi és határidős eladási ügyletek láncolatát kötötte, arra játszva, hogy a piacok majd emelkedni fognak – ám a nemzetközi tőzsdemutatók 2008 januárjában meredeken zuhantak.

A bank azt állítja: csak 2008 januárban észlelte, hogy Kerviel körülbelül 50 milliárd euró (15,5 ezer milliárd forintos) értékben épített fel csalárd pozíciókat, ezeket a Société Générale-nak sikerült likvidálnia, vagyis a sok millió kontraktust eladták, és végül 4,9 milliárd eurónyi (1500 milliárd forintnyi) veszteség maradt.

A volt bróker védője arra hivatkozva kérte Kerviel felmentését, hogy a pénzintézet pontosan tudta, mit csinál az alkalmazottja.

A bíróság mindhárom vádpontban – hivatali visszaélés, hamisítás, valamint jogtalan számítógépes ténykedés – bűnösnek találta a volt brókert.

Kerviel korábban elismerte, hogy elvesztette realitásérzékét, s két éven át teljesen egyedül, kalandor és spekulatív módon csalárd pozíciókat épített fel, és ezeket elrejtette, azaz fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat összesen 50 milliárd euró értékben. Azonban azt állította: felettesei szemet hunytak a tevékenysége felett, sőt még nagyobb kockázatvállalásokra bíztatták, amikor elkezdett pénzt termelni a bank számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik