Pénzügy

Vigyázat: így csalják ki a pénzét nemzeti érzelmei révén

Tehetetlen az MNB a kamu bankkal szemben.

A Szent Korona Bank honlapjára érve egy pénzügyekben kicsit is tájékozott ember máris gyanakvó lesz: nincs érdemi vállalati logó, nincsenek kondíciós listák, nincs reklám a szolgáltatásokról. Fényképes önéletrajzot kérnek a számlanyitáshoz.

Van viszont rengeteg helyesírási hiba, sok piros szövegkiemelés, számtalan utalás az Apostoli Magyar Királyságra és a legszebb – az Apostoli Magyar Királyság honpolgárainak alanyi jogon járó kifizetésre ígéret. És persze a kétségbeesett devizahitelesek figyelmét felkeltő szavak: „adósságrendezés”, „vegye kezébe pénzügyeit”.

Papírra váltják a pénzt?

A nehezen követhető leírások szerint valami olyasmiről lehet szó, hogy Ön, az ügyfél, belép az Apostoli Magyar Királyságba, ezáltal nyithat bankszámlát a Szent Korona Banknál, amelynél azonban nem forintban, hanem STK-ban tartják nyilván a pénzét, és erről valamiféle váltót kap. Ám ha azzal fizetni próbál, ki fog derülni: ezt nem fogadják el.

Becsapott adósok

Így kerülhetett a jegybank látóterébe is az ügy: számos, egymástól független jelzés érkezett az MNB-hez, amelyek szerint egyes adósok Magyarország törvényes fizetőeszköze helyett egy, úgynevezett„Szent Korona Magyar Nemzeti Fejlesztési Bank Innovációs és Tőketársaság” („Szent Korona Bank”) által kiállított teljesítési igazolással kívánják teljesíteni fennálló fizetési kötelezettségeiket.

Csakhogy, mint az MNB csütörtök este kiadott közleményéből is kiderül (s egyébként számos webes fórumon is jelezték ezt a naív felhasználók számára tájékozottabb társaik), ilyen bank nincs. „A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználata ellenére nem bank, pénzügyi szolgáltatások nyújtására nem jogosult, az általa kiállított igazolás fizetési kötelezettségek kiegyenlítésére nem használható. A Magyar Nemzeti Bank vissza kívánja szorítani a jelenséget, az ügyben büntetőeljárás van folyamatban” – szögezi le a bank közleménye.

Fantommal hadakozás

Ám itt jön a furcsa fintor, miszerint az MNB tehetetlennek érzi magát a Szent Korona Bankkal szemben. „A hitelintézeti törvény nem határoz meg egy nem létező gazdasági társaság szóhasználatára, a gyakorlatban meg nem valósuló tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket. Az MNB státustörvénye sem ad módot egy abszurd, a valóság minden elemét nélkülöző, a gazdaságban életképtelen és társasági formával nem is rendelkező „információhalmaz” elleni szakhatósági fellépésre. Az ennek nevében fellépő személy(ek) tevékenységének megítélésére így az MNB-nek nincs hatásköre. A tevékenység nem pénzügyi szolgáltatásként, hanem egy, a jegybanki feladatkörön kívül eső körben értékelhető” – érvel a jegybank közleményében amellett, miért nem tud fellépni az álbankkal szemben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik