Nagyvilág

Nem vehetnek részt az oroszok a G8-as találkozókon

Felfüggesztik Oroszország részvételét a G8-találkozókon.

Oroszország nélkül, de megtartják a júniusban esedékes G8-as csúcstalálkozót – jelentette be a francia külügyminiszter, Laurent Fabius a Russia Today tudósítása szerint. Ugyanakkor Putyin meghívása továbbra is életben van – teszi hozzá a lap.

“Orszország teljesen el van szigetelve. És ha ez így marad, az nem csupán világszerte termethet nagyon veszélyes helyzetet, hanem Oroszországnak is igen hátrányos lehet” – fogalmazott Fabius.

A krími népszavazás után Barack Obama bekeményített: hét orosz politikus és két krími szakadár, valamint két volt ukrán tisztségviselő ellen rendelt el hétfőn vízumkiadási tilalmat és számlabefagyasztást Barack Obama amerikai elnök, miután az Ukrajnához tartozó Krímben referendumot tartottak a félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról.

A szankciók sújtotta személyek között van Vlagyiszlav Szurkov és Szergej Glazijev, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadói, Leonyid Szlutszkij, a duma (az orosz törvényhozás alsóháza) volt szovjet tagköztársaságokkal foglalkozó bizottságának vezetője, Valentyina Matvijenko, a szövetségi parlament felsőházának elnöke, Andrej Klisasz, a felsőház alkotmányügyi és jogi bizottságának elnöke, Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, Jelena Mizulina duma-képviselő,  Szerhij Akszjonov, a Krím “miniszterelnöke”, Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke, Viktor Medvegycsuk, az Ukrán Választás nevű társadalmi mozgalom vezetője és Viktor Janukovics volt ukrán elnök.

A G8-nak Oroszországon kívül a hét legfejlettebb ipari állam a tagja, ezek Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik