Nagyvilág

Ukrajna nem akar a NATO-hoz tartozni

Ukrajna új vezetése nem kíván az atlanti szövetség tagja lenni – közölte kedden Arszenyij Jacenyuk ügyvivő ukrán miniszterelnök egy felhívásban, amellyel az ország nagyszámú orosz ajkú lakosságát kívánta megnyugtatni.

“A NATO-csatlakozás nincs napirenden” – hangsúlyozta Jacenyuk orosz nyelven mondott beszédében. Leszögezte, hogy az országot egy “erős, modern ukrán hadsereg” fogja megvédeni. A miniszterelnök szavai szerint az orosz titkosszolgálatok provokálnak Ukrajnában, a déli és keleti megyékben diverzánsok gerjesztik a konfliktusokat.

“Sajnos, a Krím nem az egyetlen régiója Ukrajnának, ahol külső erők igyekeznek destabilizálni a helyzetet, mesterséges konfliktusokat szítanak, rendbontásokat szerveznek és fegyveres erőszakot provokálnak azzal az ürüggyel, hogy az orosz ajkú lakosságot védik” – figyelmeztetett a kormányfő honfitársait.

Kijelentette, hogy a Harkivban, Donyeckben, Luhanszkban és a keleti országrész más városaiban a közelmúltban tartott, nem túl nagy létszámú, ám annál erőszakosabb tüntetéseket “külső erők rendezték meg”. “A rendvédelmi szervek meggyőző bizonyítékokat gyűjtöttek össze arról, hogy az ország keleti részében a rendbontásokhoz köze volt az orosz titkosszolgálatoknak. Emlékezetett arra, hogy a hatóságok már több diverzánst őrizetbe vettek Ukrajnában.

Vasárnap, amikor a Krímben népszavazást tartottak az autonóm terület Oroszországhoz csatlakozásáról, a kelet-ukrajnai Donyeckben mintegy háromezren tüntettek. A demonstrálók népszavazás kiírását követelték Ukrajna szövetségi állammá alakításáról és Donyeck megye státusáról. A tüntetők elfoglalták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ügyészség helyi épületeit.

Jacenyuk üzenetében biztosította a keleti és a déli megyékben élőket, hogy szabadon kimondhatják véleményüket az ország helyzetéről, az új kormány munkájáról. Reményét fejezte ki, hogy a május 25-i elnökválasztásra e régiók lakóinak sikerül olyan jelölteket állítaniuk, akiknek programjában benne lesznek azok a pontok, amelyek kimondottan az ő érdekeiket szolgálják.

Kijelentette, hogy ellenzi a Viktor Janukovics eltávolított államfőt elnöksége alatt támogató Régiók Pártjának betiltását, noha politikailag felelősnek tartja a pártot az ország mostani helyzetéért. Hangsúlyozta, hogy szerinte az állampolgároknak kell majd a választásokon meghozniuk a döntést a Régiók Pártjának sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik