Élet-Stílus

Eladnák Svájcnak Szardínia szigetét

Mindenki jól járna, állítják az abszurd ötletet kiagyaló Facebook csoport tagjai.

A szardíniaiak kitaláltak egy merész viccet, amit egy idő után már annyian meséltek, hogy elkezdték egyre többen komolyan venni. Mi lenne, ha Olaszország eladná szigetet Svájcnak? Az olaszoknak jól jönne a pénz: a válság alaposan megtépázta a gazdaságot, túl magas államadósság is. A szardíniaik örülnének, hiszen az ókor óta függetlenségre vágynak, s a 27. svájci kantonként, ehhez sokkal közelebb kerülnének, a jelenlegi helyzetüknél. Svájc pedig végre tengerparthoz jutna.

A svájci és a szardíniai lobogó is kiválóan kiegészítik egymást (foto: Facebook)

A terv kiötlői a Canton Marittimo nevű Facebook csoportban toborozzák a híveiket, és buzdítják értelmes vitára az ötletet elvetőket is. Az oldalnak jelenleg több, mint 7000 követője van – írja a BBC. Azt Andrea Caruso, csoportalapító sem tagadja, hogy az ötlet elsőre teljes őrültségnek tűnik, először is mert az olasz alkotmánnyal teljesen ellentétes, de szerinte azért lehet beszélgetni róla. A Canton Marittimo egy helyi választás után épült be a köztudatba, amikor rengetegen a csoport nevét írták fel a szavazócédulára, mert inkább vállatás, hogy érvénytelenítsék a voksaikat, mint hogy a jelöltek közül szavazzanak valakire.

Szardínia egyébként az paleloitikum óta lakott, őslakosai, a nurágok. III. Ramszeszt még ők támadták meg Egyiptomban, de aztán folyamatosan védekezniük kellett a különböző hódító birodalmak ellen. Harcoltak a föníciaiakkal, aztán Karthágóhoz, majd a Római Birodalomhoz csatolták őket, s így tovább. Hullámzó évszázadok után Szardínia 1861-ben lett az Olasz királyság része, majd 1948 óta Olaszország különleges autonómiával ellátott területe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik