Nagyvilág

Román szervezet: “aberráns” követelés a magyar nyelv használata

Jóváhagyta a Vatra Romaneasca Szövetség (UVR) szerda délutánra meghirdetett, a város főterére tervezett tüntetésének megszervezését a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal illetékes bizottsága - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A szervezet az egyik marosvásárhelyi napilapban március 15-én közzétett felhívása szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) “aberráns” követelései – a közigazgatási magyar nyelvhasználat, magyar tagozat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen (MOGYE), a székely jelképek kifüggesztése – ellen akar tiltakozni, és azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne nevezzen ki RMDSZ-es prefektust a Maros megyei kormányhivatal élére.”A szervezők négyezer részvevőre számítanak.

Eredetileg a prefektusi hivatal elé akartak menni, de nem engedélyeztük, mint ahogy másoknak sem. Civilizáltan fognak tüntetni, az etnikai békét veszélyeztető uszítások nélkül” – mondta az Agerpresnek Valentin Bretfelean, a polgármesteri hivatalhoz tartozó helyi rendőrség igazgatója. Hozzátette: az UVR mellett az Új Jobboldal, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és a Hargitából és Kovásznából Elüldözött Románok Egyesülete is társszervező.A tüntetést a Fekete Márciusként emlegetett, öt halálos áldozatot követelő 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapások 24. évfordulóján szervezik meg. 1990. március 19-én, az anyanyelvű oktatást követelő magyarság ellen uszított Görgény-völgyi románok megostromolták a marosvásárhelyi RMDSZ-székházat és több személyt – köztük Sütő András írót – súlyosan megsebesítettek. A marosvásárhelyi Fekete Márciust megelőzően a Vatra Romaneasca szervezett tüntetéseket Erdély-szerte a magyar érdekképviselet “túlzó” követelései ellen.

Március 10-én a Székelyföldnek autonómiát követelő, nagyszabású tüntetést rendezett Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székely vértanúk emlékművénél, de a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a tervezett felvonuláshoz nem járult hozzá. A tüntetés részvevői ennek ellenére bevonultak a város főterére. Menet közben többször dulakodás tört ki az úttestet elfoglalni próbáló tüntetők és az őket a járdára visszaszorítani igyekvő csendőrök között.Pénteken a román belügyminisztérium szóvivője bejelentette: “szélsőséges tevékenységük” miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik