Belföld

Kivizsgálja a külügy a kitiltott magyarok ügyét

A magyar kormányzat meg fogja vizsgálni, hogy az uniós alapjog, illetve a román törvények mennyire indokolják, illetve nem indokolják, hogy a román hatóságok több magyar állampolgár beutazását megtiltották - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Kaleta Gábor a román belügyminisztérium pénteki közleményére reagált, amely szerint több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok, arra hivatkozva, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén.

A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a román hatóságok nem nevezték meg azokat a személyeket, akiket érint az intézkedés. Azt ígérték, hogy a jövő héten közlik a neveket.    Ebben a helyzetben, a magyar fél csak azt követően tud érdemben reagálni a döntésre, ha tudja hogy kiket és milyen indokok alapján tiltottak ki Romániából. Vagyis a román fél részletes tájékoztatására várunk – mondta Kaleta Gábor.

Monica Dajbog szóvivő Bukarestben megtartott pénteki sajtóértekezletén nem kívánta megnevezni az érintetteket, csak annyit közölt, hogy a román belügyminisztérium nemkívánatossá nyilvánításukat is kezdeményezte az illetékes bíróságon. Az intézkedést a közrendet és nemzetbiztonságot fenyegető kockázatok felmérése nyomán, megelőző szándékkal hozták a román hatóságok – tette hozzá.

Újságírói kérdésre Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. Ezzel kapcsolatban további részletek közlésétől elzárkózott. A szóvivő szerint felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy az kitiltott személyek is értesüljenek kitiltásukról.

Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik