Nagyvilág

Szerbek csatlakoztak az oroszbarát erőkhöz

Az ultranacionalista Szerb Csetnik Mozgalom szakállas, fekete szőrmesapkás, késekkel felfegyverkezett tagjai ellenőrzik a krími fővárost, Szimferopolt a szevasztopoli hadikikötővel összekötő autóút forgalmát - jelentette csütörtökön a helyszínről a Reuters.

Magyar újságíró az ukrán veszélyzónában

Munkatársunk megpróbálja a szinte lehetetlent.

Az ellenőrző pontnál kitűzték az orosz nemzeti trikolor mellett a szerb nacionalisták fekete, koponyás lobogóját és Szerbia zászlaját. A jogilag egyelőre Ukrajnához tartozó, de orosz katonák által megszállt Krím félsziget területén felbukkanó szerb csetnikek látványa az 1990-es évek vérzivataros balkáni eseményeit idézi.

Bratislav Zivkovic, a csetnikek egyik parancsnoka elmondta, magától értetődő volt számukra, hogy a helyszínre utaznak orosz barátaik segítségére.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje előző héten elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, és arról is határozott, hogy március 16-án népszavazást tartanak az autonóm köztársaság státusáról, valamint az orosz föderációhoz történő esetleges csatlakozásról.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Zivkovic öt főből álló csapatát azzal bízták meg, hogy Oroszországból érkezett fegyveres kozákok egy csoportjával együtt járőrözzön a területen.

“A célunk mindössze az volt, hogy erkölcsi támogatást nyújtsunk a krími oroszoknak” – mondta a férfi, majd hozzátette: “Az oroszok évszázadokon keresztül segítettek minket, támogatást nyújtottak nekünk, még Koszovóban is, így hát idejöttünk, hogy ezúttal mi segítsünk nekik.”

Oroszország Szerbia hagyományos szövetségese, a két, javarészt ortodox nemzet közös szláv gyökerekkel rendelkezik. Belgrád erősen függ az orosz energiahordozóktól és nemrégiben pénzügyi segítségért is a Kremlhez fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik