Nagyvilág

Berlusconinak mindegy, csak induljon valahol

Az adócsalás miatt elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke pénteken bejelentette, továbbra sem mondott le arról, hogy pártja jelöltjeként induljon a májusi európai parlamenti választásokon.

Silvio Berlusconi a FI egyik új irodájának felavatásán telefonon jelentkezett be és beszélt pártja tagjaihoz. “Örülnék, ha ismét pályára léphetnék. Akárhol szívesen jelöltetném magam, de abban az öt olaszországi körzetben készülök indulni, ahol már a múltbéli olasz választásokon is külön-külön 600-700 ezer szavazatnyi támogatást kaptam”- mondta Berlusconi.

Az adócsalásért tavaly augusztusban jogerősen elítélt politikus, akit ezért november 27-én kizártak az olasz parlament felsőházából, hangsúlyozta: az olasz bíróság szerinte jogtalan ítéletével szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán és az Európai Unió Bíróságán is fellebbezett. “Remélem, minél előbb választ kapok tőlük” – hangoztatta Silvio Berlusconi. Hozzátette: az illetékes olasz bíróság április 10-én dönt arról, hogy az adócsalásért letöltendő 9 hónapos ítéletet közhasznú munkavégzéssel vagy esetleg házi őrizetben töltse le.

A 77 éves Berlusconi szerint a “közhasznú munka lenne a legnevetségesebb megoldás, koromra, pozíciómra való tekintettel, mivel a politikában, a sportban és a vállalkozói életben is kiemelkedtem. Nevetséges lenne számomra és Itáliára nézve is.”

Silvio Berlusconi első alkalommal beszélt személyesen jelöléséről. Korábban Berlusconi cáfolta azokat a híreket, miszerint ha nem Olaszországban, akkor egy másik EU-tagállam jelöltjeként próbálna meg indulni.

“Silvio ismét pályára lép… mi az, fiúk, féltek?” – írta a jobbközép politikai vetélytársainak Giovani Toti FI-szóvivő pénteki Twitter-üzenetében. Toti megjegyezte, a Silvio Berlusconi vezette jobbközépre közel tízmillió olasz szavazott a tavalyi olasz parlamenti választásokon, ezért mostani kizárása a demokrácia súlyos megsértése lenne. A balközép Demokrata Párt (PD) úgy reagált: Olaszország nem banánköztársaság, az elítélt Berlusconi nem jelöltetheti magát.

Elemzők szerint Silvio Berlusconi tökéletesen tisztában van azzal, hogy nem indulhat az európai választásokon. Jelölése beharangozásával azonban ismét magára irányítja a figyelmet és májusban összeesküvésért kiálthat, újból a bíróságok áldozatának mondhatja magát jelölése meghiúsulása miatt.

Az európai jelölések véglegesítésének határideje április 15. Öt nappal azután, hogy kiderül, miként tölti le ítéletét a volt olasz kormányfő. Azt még nem tudni, ki vezeti majd Berlusconi helyett a FI listáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik