Nagyvilág

Vízágyúkkal oszlatják a tömeget Törökországban – fotó

Több tízezren gyűltek össze szerdán Isztambulban, hogy utolsó útjára kísérjék azt a 15 éves fiút, aki előző nap halt bele a tavaly nyári tüntetési hullám alatt egy könnygázgránáttól elszenvedett sebesülésébe.

Berkin Elvan kilenc hónapig feküdt kómában, halálhírére kedden több ezer diák tiltakozó menetbe kezdett Ankara központjának egyik főútvonalán. Más diákok az ország legnagyobb városában, Isztambulban és Izmir égei-tengeri kikötővárosban ülősztrájkba fogtak. Annál a kórháznál pedig, ahol a tinédzser meghalt, a gyászolók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A tüntetések egész éjjel folytatódtak, a demonstrálók több helyen összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúval és könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget. A hatóságok többtucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

Szerdán az áldozat lakóhelyén, Isztambul Okmeydani nevű negyedében több tízezren vonultak utcára, miközben Recep Tayyip Erdogan kormányfőt bíráló jelszavakat skandáltak. “Az AKP (a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja) rendőrsége megölte Berkint”, “Berkin a mi büszkeségünk”, “Az anyák haragja végez a gyilkosokkal” – harsogta a tinédzser családjának házánál összegyűlt tömeg. A temető felé induló gyászmenet a kormány lemondását követelte és “gyilkosnak” bélyegeztete Erdogant. “Még hány fiatalnak kell meghalnia ahhoz, hogy Erdogan lemondjon?” – vetette fel Atilla Izmirlioglu nyugdíjas munkás, aki szintén elment a temetésre.

Szülei szerint Berkin Elvan csak kenyérért ment le kilenc hónappal ezelőtt, de belekeveredett egy megmozdulásba, és eltalálta egy gránát. Halála ügyében több rendőr ellen is vizsgálatot indítottak, de végül senki ellen sem emeltek vádat. Vele együtt nyolcra nőtt a tavalyi tüntetések halálos áldozatainak a száma, míg a sebesülteké elérte a 8 ezret.

A gyász jeleként szerdán az országban számos üzlet és kávézó zárva tart, délután Isztambulban és több nagyvárosban pedig újabb megmozdulások várhatók.

Törökországban nyáron kezdődtek tömegtüntetések egy isztambuli park beépítése elleni tiltakozásul, a demonstrációknak később azonban a kormány egyre erőszakosabb tekintélyelvű politikája is célpontjává vált. Decemberben az Erdogan közvetlen környezetét is érintő korrupciós botrány kirobbanása gerjesztette haragra a törököket.

Az eurázsiai országban március 30-án tartanak helyhatósági választásokat, míg az elnökválasztás első fordulóját augusztus 10-én rendezik.

Egy, a Twitterre felkerült fotó szerint a török hatóságok vízágyúkkal oszlatják a hatalmas tömeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik