Nagyvilág

Elszabadulhat a pokol egy tini halála miatt

A tinédzser a tavaly nyári tüntetési hullám alatt sebesült meg egy könnygázgránáttól Törökországban, és azóta is kómában volt. Kedden meghalt. A hír hallatán Ankarában tüntetés kezdődött.

Szülei szerint a fiú csak kenyérért ment le kilenc hónappal ezelőtt, de belekeveredett egy megmozdulásba, és eltalálta a gránát. Halála ügyében több rendőr ellen is vizsgálatot indítottak, de végül senkit sem vádoltak meg. Vele együtt nyolcra nőtt a tavalyi tüntetések halálos áldozatainak a száma.

Pár órával a 15. évét januárban betöltő fiú halála után több ezer diák tiltakozó menetbe kezdett Ankara központjának egyik fő útvonalán. Más diákok az ország legnagyobb városában, Isztambulban és Izmir égei-tengeri kikötővárosban ülősztrájkot kezdtek. Annál a kórháznál, ahol Berkin Elvan meghalt, a gyászolók kövekkel dobáltak meg rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

A tiltakozások egy isztambuli park beépítése ellen folytak, de később már a kormány egyre erőszakosabb tekintélyelvű politikáját is bírálták és nagyobb demokráciát követeltek. Tavaly májustól szeptemberig a rendőrség szerint mintegy 3 millióan vonultak az utcákra, és 8 ezren sebesültek meg az összecsapásokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik