Nagyvilág

Milliók eltüntetéséről tárgyalt fiával a török kormányfő?

Rendkívül kínos helyzetbe kerültRecep Tayyip Erdogan, miután állítólagos telefonbeszélgetésük felkerült a Youtube-ra. Az ellenzék lemondásra szólította fel.

Lemondásra szólította fel a török ellenzék kedden Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt, miután előző este felkerült a Youtube-ra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen a kormányfő nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri fiát (feltéve, ha valóban az ő hangjuk hallható).

“A kormánynak azonnal le kell mondania, elvesztette minden hitelét” – jelentette ki Haluk Koc, a fő ellenzéki erő, a Köztársaság Néppárt (CHP) alelnöke a pártvezetés hétfő éjjeli sürgős ülése után. Erdogan is rendkívüli tanácskozásra ült össze helyettesével, Besir Atalayjal, Ekfan Ala belügyminiszterrel és közeli bizalmasának számító Hakan Fidan hírszerzőfőnökkel.

Erdogan hivatala szerint a szóban forgó beszélgetés “teljesen hamis”, “erkölcstelen összevágás”. “Azoknak, akik ezt a mocskos összeesküvést szőtték a Török Köztársaság miniszterelnöke ellen, a törvény előtt kell felelniük tettükért” – olvasható a kedden kiadott közleményben. A felvétel valódiságát még nem sikerült független forrásból megállapítani.

A videomegosztón hallható felvételen euró- és dollármilliók másoknál való elhelyezéséről van szó, arról, hogyan “nullázhatók le” az otthon lévő pénzek – a tavaly december 17-én kirobbant és a kormányt is megrengető korrupciós botrány feltárásai nyomán. Azóta a miniszterelnökhöz közel álló üzletembereket tartóztattak le és három miniszter fiát is, s az ügy az egyik legnagyobb kihívást jelenti Erdogan 11 éves kormányzása során.

Minderre a kormány úgy reagált, hogy a nyomozásban részt vevő rendőri és igazságügyi szervek tisztségviselőinek százait mozdította el posztjukról. Az utóbbi hetekben pedig a parlament olyan törvényt fogadott el, amely nagyobb befolyást biztosít a kormánynak a bírák és államügyészek kinevezésében.

“Vigyél el mindent, ami a házadban van” – mondja az idősebb hang a felvételen. “A te pénzed a széfben van” – feleli a fiatalabb hang. Egy későbbi beszélgetésben az utóbbi azt mondja, hogy 30 millió eurót még nem lehet “felszabadítani”, s azt kérdi, “maradjon nálad valamennyi pénz?”. Még később az idősebb hang a lehallgatás veszélyére figyelmezteti a másikat.

A Youtube-on látható videofelvételre több mint 1,2 millióan klikkeltek rá kedd reggelig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik