Kártérítést kérnek az európai rabszolgatartó országoktól

A Karib-tengeri országok vezetői jóvátételt kérnek a korábbi európai rabszolgatartó államoktól, és az érintetteket vissza is telepítenék.

Korábban a témában:

A szervezet kedden fogadta el a jóvátételről szóló, tíz pontból álló tervezetet a Saint Vincent és Grenadine-szigeteken tartott kétnapos ülésén. Hivatalos panaszt valószínűleg április végén tesznek az illetékes európai kormányzatoknál – mondta Martyn Day, az ügyön dolgozó brit jogász.

Az egykori rabszolgatartók nem fizetnek

A Karib-tengeri Országok Közösségének (CARICOM) egyik illetékese úgy véli: az európai kormányzatok felelősek a rabszolgaság intézményesítéséért a térségben és népirtás elkövetéséért, továbbá mintegy száz évig tartó faji szegregációt kényszerítettek a lakosságra, amitől a már felszabadított rabszolgák, valamint a népirtás túlélői egyaránt szenvedtek.

A hivatalos panaszt egészen bizonyosan eljuttatjuk Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és valószínűleg Svédország, Norvégia és Dánia kormányaihoz – mondta Day. Hozzátette, hogy amennyiben az érintett országok elutasítják a panaszt, a Nemzetközi Bíróság elé viszik az ügyet.

A korábbi európai rabszolgatartó országok eddig “elutasították, hogy elismerjék ezeket a bűncselekményeket, és kárpótolják az áldozatokat és leszármazottjaikat” – olvasható a CARICOM közleményében.

Vissza is telepítenék az érintetteket

A közösség hivatalos bocsánatkérést vár az egyes európai államoktól, tervezi az érintettek visszatelepítését Afrikába, a karib-szigeteki őslakosok helyzetének előmozdítását és kulturális intézmények pénzügyi támogatását. Emellett a CARICOM a tízpontos tervezet alapján a rabszolgaság által okozott krónikus betegségek és lelki traumák kezeléséért, az azzal összefüggő technológiai és tudományos elmaradottság leküzdéséért, az államadósság csökkentéséért és a nemzetközi hitelek eltörléséért száll síkra.

A karib-tengeri országok lakói mindenesetre vegyes érzelmekkel viseltetnek a tervbe vett jóvátétel iránt: néhányan megkésett igazságszolgáltatást, mások csupán üres követelést látnak benne, amely eltereli a figyelmet a térség társadalmainak valódi problémáiról.

A brit kormány jelezte, hogy tudomása van a most elfogadott dokumentumról. “A rabszolgaság irtózatos volt, és ma is az. Az Egyesült Királyság nyíltan elítéli a rabszolgaságot, és elkötelezett a felszámolása mellett” – mondta egy brit képviselő, de hozzátette, hogy nem a jóvátétel a megoldás. Kifejtette, hogy ehelyett inkább előretekintő, a globális kihívásokra válaszokat adó lépésekre kellene összpontosítani.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.