Közélet

Három évtized maradt ki a fogva tartott nőknek

kevin hyland (kevin hyland)
kevin hyland (kevin hyland)

„Szörnyű körülmények" között tartották fogva azt a három nőt, akit még október 25-én szabadított ki a Scotland Yard egy dél-londoni házból, 30 év rabság után – közölte a bűnesetet a rendőrségnek jelentő jogvédő szervezet.

A BBC pénteki riportja emlékeztet rá, hogy a Freedom Charity azután értesítette a hatóságokat, hogy az egyik fogva tartott asszonynak sikerült titokban felhívnia őket és elmondania a horrorba illő történetüket.

Most szembesültek vele

A britek “Fritzl-ügye” csütörtökön robbant ki: a Scotland Yard nyomozói ekkor jelentették be, hogy megmentettek egy 69 éves malajziai, egy 57 éves ír és egy 30 éves brit nőt a rabszolgasorból.

Az eset kapcsán egy házaspárt tartóztattak le a rendőrök, amelynek mindkét tagja 67 éves. A férfit és a nőt a januári vádemelésig szabadlábra helyezték.

Kevin Hyland, a Metropolitan Police emberkereskedelmi ügyekben illetékes nyomozója
Fotó: AFP/Ben Stansall

Az ügyben illetékes nyomozó, Kevin Hyland a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a fogva tartott nőket erős trauma érte, hiszen 30 évig gyakorlatilag el voltak zárva a külvilágtól, és csak most szembesülnek azzal, hogy mi is zajlott le az elmúlt évtizedekben.

A BBC beszámolója szerint a három sértett a kapcsolatfelvétel után hagyhatta el a börtönként szolgáló épületet, amelynek a tulajdonosai éppen nem tartózkodtak otthon a szökéskor. Miután a hölgyek találkoztak a hatóság embereivel és a jogvédőkkel, biztonságos helyre szállították őket.

El kellett nyerni a bizalmukat

A Freedom Charity alapítója, Aneeta Prem szerint egy hosszú folyamat része volt, amíg elnyerték az ír nő bizalmát: több telefonhívás előzte meg ugyanis a mentőakciót. A házban senki sem tudott arról, hogy az asszony rendelkezik telefonnal – mondta az újságíróknak.

Prem kifejtette, hogy a három nőre egy átlagos utcácskában találtak rá. A házat a rendőrség bevonása után akkor hagyták csak el, amikor üres volt a környék. A mentőcsapat és a hölgyek is könnyekben törtek ki a szabadulás után. A jogvédő hozzátette: a nőknek semmijük sincs, ezért intenzív támogatásra szorulnak.

Nem találkozott még ilyen horderejű üggyel

A szabadulás után kiderült, hogy a 30 éves hölgyet egész életében fogságban tartották. A rendőrség még vizsgálja, hogy a házban született-e vagy esetleg elrabolták kiskorában. Az is megválaszolandó kérdés, hogy a nők rokonságban állnak-e egymással.

A nyomozók közölték, hogy az elfogott házaspár nem brit állampolgárságú és nemzetiségükből adódóan elég kevés esélyt látnak arra, hogy rokonságba álljanak bármelyik áldozatukkal.

Kevin Hyland – bevallása szerint – még sohasem találkozott ilyen horderejű üggyel. Beszámolója szerint a nők életét teljes kontroll alatt tartották fogva tartóik. A legtöbb időt a házban töltötték, de rendelkeztek egy kevés szabadsággal.

Az eset kapcsán a bűnügyekért felelős belügyi államtitkár is megszólalt. James Brokenshire a BBC rádióadójának kijelentette, hogy a jövőben beterjesztenek egy törvényjavaslatot, amely a rabszolgatartást a maximális, életfogytig tartó büntetéssel sújtaná, emellett pedig létrehozná a rabszolgatartási ügyekkel foglalkozó biztosi hivatalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik