Nagyvilág

Eltűnt repülő: kiterjesztették a keresést

Kiterjesztették az eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgép utáni kutatást, és a keresés fókuszába most a Maláj-félsziget nyugati oldala került.

A délkelet-ázsiai ország ellenkező oldaláról és egy jóval délebbre eső térségről van szó, mint ahol eddig keresték – eredménytelenül – a fedélzetén 239 emberrel szombaton eltűnt, Pekingbe tartó járatot.

A Malaysian Airlines közleménye szerint a gép roncsait most már nemcsak az előírt repülési útvonal mentén keresik.
“A figyelem középpontjába a Maláj-félsziget nyugati oldalán Malaka-szoros került”, miután a feltételezések szerint a gép pilótái megpróbálhattak visszatérni Kuala Lumpur repülőterére, Subangba – áll a a közleményben.

A vietnami hadsereg vezérkari főnökének helyettese közben közölte: parancsot adott arra, hogy mentőalakulataik terjesszék ki az eltűnt repülőgép utáni szárazföldi kutatást északi irányban, egészen az ország Laosszal és Kambodzsával közös hármas határáig. A két bejelentés jól tükrözi, hogy a hatóságok előtt mekkora feladatként tornyosul az egyelőre támpontok nélküli kutatás a radarképernyőkről vészjelzés nélkül eltűnt utasszállító gép után.

A thaiföldi rendőrség gyanúja szerint a két, lopott útlevéllel utazó férfi talán nem terrorista, hanem menedékkérő volt. “A jegyfoglalásból ítélve, ha a céljuk terrorizmus lett volna, akkor megjelölik az útvonalat és a gépet, amellyel utazni szeretnének. De csak a leginkább költséghatékony jegyet kérték, és nem határozták meg sem az útvonalat, sem a járatot” – mondta Pattaja üdülőváros rendőrfőnöke, ahol a jegyeket lefoglalták a gépre.

A rendőrség közlése szerint a lopott útlevéllel utazók egyike egy 19 éves iráni férfi volt, aki a jelek szerint Németországba akart kivándorolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik