Nagyvilág

Bedurvultak a felkelők Szíriában

Legalább negyven embert öltek meg egy alaviták lakta szíriai faluban a kormányerők ellen harcoló ellenzékhez tartozó iszlamista fegyveresek az ország szívében.

Az áldozatok számára vonatkozó hétfői bejelentés egy nappal a Hama tartománybeli Maán falut ért támadás után történt.

A Londonban székelő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) közölte, hogy legalább húsz civil, köztük hat női áldozata volt az akciónak, amelyben húsz helyi fegyveres is életét vesztette. A szíriai állami hírügynökség vasárnap éjjeli jelentése szerint a felkelők tíz nőt öltek meg.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint nincsenek pontos információk a civilek elhalálozásának körülményeiről, akik közül legalább tízen ugyanannak a családnak a tagjai. Az OSDH helyi aktivistákra és egészségügyi forrásokra hivatkozva elmondta, a Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport több más fegyveres alakulattal szövetkezve rontott a Hamától északra lévő falura, ahol az Aszad-kormány oldalán harcoló egyik milícia harcosai húzták meg magukat.

Korábban arról írtunk, hogy a Nyugat által támogatott szíriai csoportok menekült gyermekeket toboroznak a szomszédos országokban.

Átvették az irányítást

Szélsőséges szunnita csoportok egyre inkább uralják a kormányhatalom elleni fegyveres felkelést. Bassár el-Aszad elnök és az országot irányító elit nagy része az alavita kisebbséghez tartoznak, amely a síita iszlám egyik ágazata.

Eközben a kormányküldöttség tagjai Genfben felszólították a szíriai béketárgyalásokat vezető Lahdar Brahímit, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottját, hogy ítélje el a támadást. A küldöttek hozzátették, hogy a tervezett politikai tárgyalásokat megelőzően mindenekelőtt az országban dúló terrorizmus elleni harcra vonatkozóan kell megegyezniük a tárgyalófeleknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik