Nagyvilág

Élve dobálták az embereket a benzintartályba

Újabb horrorisztikus történet a Közép-afrikai Köztársaságból, ahol megfékezhetetlennek tűnik az erőszak.

Tizenhárom ismeretlen ember holttestére leltek a Séléka muszlim lázadócsoport által használt egykori katonai tábor területén található benzintartályban a Közép-afrikai Köztársaságban – közölték pénteken helyi források.

Az afrikai ország főügyésze arról számolt be, hogy a tizenhárom tetemet egy körülbelül tíz méter hosszú, üres üzemanyagtartályban találták. A már oszlásnak indult holttestek elhelyezkedése arról árulkodik, hogy az áldozatokat élve dobták a tartályba – tette hozzá.


Fotó: AFP

Eközben muzulmán lakosok ezrei próbáltak elmenekülni a fővárosból, Banguiból, de a szinte végeláthatatlan kocsioszlop egy része végül visszafordult. Egy szemtanú szerint voltak olyan autók, amelyekben tíz ember utazott.

Nemrég arról írtunk, hogy a kannibalizmus és az erőszak más horrorisztikus formái ütötték fel a fejüket a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol kegyetlenül irtja egymást az ország keresztény és muzulmán lakossága.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár keddi kijelentése szerint az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet által etnikai tisztogatásoknak minősített erőszakcselekmények az ország szétszakadásával fenyegetnek.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktus nyomán már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik