Nagyvilág

Kínai utasszállító kerülhetett veszélybe a rakétakísérletek miatt

Dél-Korea szerint északi szomszédjuk rakétái két nappal korában majdnem eltaláltak Senjangba tartó gépet 202 emberrel a fedélzetén.

Egyelőre nem erősítette meg más, hogy a China Southern Airlines légitársaság Tokióból Senjangba tartó járata valóban veszélyben volt. A szöuli védelmi minisztérium szóvivője viszont nagyon veszélyesnek nevezte, hogy Phenjan elmulasztotta előre értesíteni a nemzetközi légiközlekedési hatóságokat rakétaindítási tervére.

Az utasszállító gép 10 kilométer magasan repült, a rakéták pedig 20 kilométeres magasságot értek el, mielőtt becsapódtak a nyílt tengerbe öt perccel a gép átrepülése előtt.

Egy meg nem nevezett észak-koreai katonai szóvivő szerdán azt mondta, hogy a február 21-étől keddig tartott rakétagyakorlat a hadsereg rendszeres gyakorlatainak része volt. Nem volt veszélyben sem a regionális biztonság, sem a nemzetközi közlekedés, mert Phenjan “gondosan előre felmérte, hogy (a rakéták) milyen röppályát futnak be, s hogy hol csapódnak be a tengerbe” – jelentette ki az illető.

A kínai külügyminisztérium szóvivője az állítólagos veszélyt firtató kérdésre válaszul felszólított minden érintett felet, hogy törekedjen kapcsolatuk javítására, és tartózkodjon a provokációtól. Dél-Korea szerint Észak sorozatos rakétaindítása provokáció a térségben folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. Phenjan több alkalommal hevesen tiltakozott a gyakorlat ellen, és háborús előkészületként értékelte azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik