Nagyvilág

Putyin Ukrajna megsegítésére buzdít

Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagállamoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az igen súlyos gazdasági helyzetben lévő Ukrajnát segítsék ki válságból - szólított fel Vlagyimir Putyin a szervezet moszkvai csúcstalálkozóján szerdán.

Az orosz államfő egyúttal azt javasolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek az úgynevezett Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanács ülésén, hogy “az ukrajnai események miatt” dolgozzanak ki intézkedéseket országaik gazdaságának és exportőreinek a védelmében.

Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy Ukrajna kulcsfontosságú partnere a hármas vámuniónak, amelynek tagállamaival szoros ipari és kereskedelmi kapcsolatok kötik össze. Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szomszédos ország részese a Független Államok Közösségén belül létező szabadkereskedelmi övezetnek is. Az orosz államfő szerint “az ukrán gazdaság súlyos, ha nem a legsúlyosabb válságban van, és ez negatív következményekkel járhat a vámunió piacára is”.

Ukrajna évekig halogatta a csatlakozást a Moszkva által irányított vámunióhoz. Tavaly december végén azonban, miután november végén elállt az európai uniós társulási szerződés aláírásától és az uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozástól, a kijevi vezetés lehetségesnek tartotta, hogy kötelezettséget vállaljon a vámunió egyes előírásainak teljesítésére.

5 millárd euró az EBRD-től

Legalább 5 milliárd euró értékű pénzügyi támogatást tud nyújtani az ukrán gazdaságnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az európai felzárkózó gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szerdán közölte, hogy hiteles szerkezeti és makrogazdasági reformok támogatására hajlandó folyósítani az összeget a nap folyamán bejelentett, összehangolt nemzetközi pénzügyi segélyprogram keretében. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán közölte, hogy az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót – 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást – nyújt, emellett Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB) és az EBRD-től.

Az EBRD által saját forrásaiból felajánlott 5 milliárd eurós támogatás a bank szerdai londoni bejelentése szerint a 2020-ig terjedő időszakban vehető igénybe, és összege növelhető, ha ezt “a gazdasági körülmények lehetővé teszik”. Az EBRD véleménye szerint ugyanakkor elengedhetetlen a befektetői bizalom szempontjából, hogy Ukrajna megállapodásra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy makrogazdasági stabilizációs program végrehajtásáról, és lépjen fel a “járványos mérteket öltő” korrupció ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik