Pénzügy

Ráfizethetünk az ukrán válságra

A globális élelmiszer- és nyersolajárakra gyakorolt esetleges hatásai révén inflációs kockázatot jelent Közép-és Kelet-Európa gazdaságaiban az ukrajnai helyzet - vélekedtek szerdai értékeléseikben a londoni pénzügyi elemzők.

Szállítási fennakadások

Citybeli vélemények szerint a várhatóan gyorsan hozzáférhetővé váló nyugati finanszírozási támogatás ellenére továbbra is jelentős az ukrán államcsőd kockázata.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének árupiaci elemzőstábja szerint, ha az energiaárak az esetleges szállítási fennakadások vagy pusztán a geopolitikai kockázat miatt megugranak, az nyilvánvalóan átszivárogna az inflációba. Ezt különösen a közép- és kelet-európai gazdaságok éreznék meg, mivel inflációs kosarukban az energiahordozók súlya nagyobb, mint az euróövezetben: átlagosan 15 százalék körüli a valutaunióra jellemző 11 százalékkal szemben.

A ház szakelemzői szerint emellett az ukrán gabonaexport elakadása is érdemi inflációs hatásokkal járna a környező térségben, mivel Ukrajna adja a világ teljes kukoricaexportjának 18 százalékát és a globális búzaexport 6 százalékát.

A Morgan Stanley szakértői az ukrán gabonaexportot akadályozó lehetséges okok között kiemelik az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya meredek leértékelődését, ez ugyanis a termelőket a gabonakészletek felhalmozására késztetheti, fedezetként a hrivnya további gyengülésével szemben.

A cég kimutatása szerint az élelmiszerek súlya is nagyobb a közép- és kelet-európai inflációs kosarakban, mint Nyugat-Európában: átlagosan 18 százalék a 14 százalékos euróövezeti átlaggal szemben.

Nem múlt el az államcsőd veszélye

Jóllehet egyelőre korai megjósolni az ukrajnai válság tényleges térségi inflációs átszűrődési hatásait, a jelenlegi ukrajnai helyzet felfelé ható kockázatot jelent a közép- és kelet-európai gazdaságok inflációs kilátásaira – állapítják meg a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház szerint a régió energia- és élelmiszerár-inflációs környezete eddig különösen kedvező volt, így nem kell túl nagy külső sokk a maginfláción kívüli inflációs ütemek felgyorsításához a jelenlegi alacsony szintekről.
Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szerdai londoni helyzetértékelése szerint a kilátásba helyezett nyugati finanszírozási segítség ellenére korántsem múlt el az ukrán államcsőd középtávú veszélye.
A ház szerint az Oroszország további viselkedését meghatározó dinamikák változatlanul rendkívül szeszélyesek, és még mindig van legalább 30-40 százalék esély arra, hogy Moszkva katonai akciót indít Kelet-Ukrajnában valamikor a következő három hónapban.

Emellett az ukrán kormány helyzete is rendkívül instabillá válhat, ha a keleti és a déli régiók elutasítják Kijev fennhatóságát.
Az Eurasia Group szakelemzőinek megítélése szerint mindezt egybevetve, nem lehet sokkal alacsonyabb 30-40 százaléknál az ukrán államcsőd kockázata. Az ukrán szuverén adóskockázatot az alkalmazott mérőszámok alapján a piac ennél sokkal magasabbnak tartja.

Több mint 50 százalékos valószínűség

A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai londoni kereskedésben 1100 bázispont – tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán devizakötvényre vetítve 1,1 millió dollár – környékén mozgott, az 1083,31 pontos előző esti záró után.

A CMA számítási modellje – bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal – azt mutatja, hogy a piac jelenleg 51 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik