Nagyvilág

Putyin nem tudja megtéveszteni Obamát

Barack Obama amerikai elnök kedden figyelmeztette Oroszországot, hogy ukrajnai beavatkozása gyengíteni fogja térségbeli befolyását, valamint hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentései a krími eseményekről "senkit nem tévesztenek meg".

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint szövetségeseik szerint Oroszország cselekedetei megsértik a nemzetközi jogot. “Tudom, hogy Putyin elnök a jelek szerint másképp értelmezi a történteket, véleményem szerint azonban az érvei senkit nem tévesztenek meg” – mondta Obama.

“A nemzetközi közösség elítélte Ukrajna szuverenitásának és területi épségének Oroszország általi megsértését. Elítéltük a Krím félszigeti beavatkozást. A feszültség csillapítását és nemzetközi megfigyelők azonnali telepítését sürgetjük” – mondta az amerikai elnök.

Obama, aki az utóbbi időben gyakran vált bírálatok céltáblájává Washingtonban az ukrajnai események kezelése miatt, leszögezte: “fontos, hogy a kongresszus szolidáris legyen” a végrehajtó hatalommal.

Mindenki elismeri, hogy még ha Oroszországnak vannak is legitim érdekei abban, hogy mi történik egy vele szomszédos országban, az nem jogosítja fel arra, hogy erőszakhoz folyamodjon – tette hozzá Obama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik