Nagyvilág

Így szökött Janukovics a titkosszolgálat elől

Az ukránok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) fordultak, hogy adják ki a körözött ukrán vezetőt, akit egészen Szavasztopolig követtek.

Az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint arra kérték az orosz társszervezetet, hogy tájékoztassa az Orosz Föderációt a Janukovics ellen érvényben lévő körözésről, s hogy működjön közre Janukovics mihamarabbi kiadatásában.

Követték a konvojt

Valentin Nalivajcsenko, rámutatott arra, hogy Oroszország köteles kiadni a körözés alatt álló ukrán állampolgárokat Ukrajnának. A tájékoztatón beszámolt annak részleteiről is, hogyan próbálták a rendvédelmi szervek Janukovicsot őrizetbe venni február 24-re virradó éjjel. A hatóságok nem engedték felszállni Janukovics gépét a krími Belbek repülőtérről, és ellenőrzésük alá vonták a dél-ukrajnai félszigeten lévő összes állami rezidenciát.

Janukovics autókonvoját egészen Szevasztopolig követték nyomon, a városban – ahol az orosz fekete-tengeri flotta állomásozik -, azonban szem elől vesztették. Az SZBU-főnök cáfolta, hogy a hatóságoknak lett volna esélyük őrizetbe venni Janukovicsot Ukrajna területén.

Emberölés megszervezése a vád

Olekszandr Turcsinov házelnök a parlament plenáris ülésén bejelentette, hogy a főügyészség hivatalos kéréssel fordul hamarosan Oroszországhoz Janukovics kiadatása ügyében. Megjegyezte: normalizálná a két ország kapcsolatait, ha Moszkva kiadná a hivatalából menesztett államfőt egy átlátható bírósági eljárás lefolytatása érdekében.

Janukovics ellen nemzetközi körözés van érvényben. Az ukrán főügyészség tömeggyilkossággal, azaz több ember ellen elkövetett szándékos emberölés megszervezésével, továbbá hivatali visszaéléssel és Ukrajna alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló felbujtással gyanúsítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik