Nagyvilág

Tízmillió gyereket oltanak be gyermekbénulás ellen

Tízmillió gyermeket oltanak be a hónap folyamán gyermekbénulás elleni védőoltással a Közel-Keleten, miután a fertőző betegség több mint egy évtized után újra felütötte a fejét Szíriában - jelentette be az ENSZ.

Egyiptomban, Irakban, Jordániában és Szíriában már megkezdődött a tömeges védőoltás, és Libanonban is hasonló kampány indul március 9-én – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közleményéből. “A gyermekbénulás nem tiszteli a határokat” – húzta alá Ala Alwan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kelet-mediterráni regionális igazgatója.

Mint hozzátette: “a szíriai gyermekbénulás-járvány nem kizárólag Szíria problémája, hanem olyasvalami, amely regionális szintű választ követel. A Közel-Keleten élő gyermekek biztonsága azon múlik, hogy képesek vagyunk-e megfékezni a Szíriát sújtó járványt”.

Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy a vírus feltehetőleg Pakisztánból – egyike azon kevés országnak, ahol a gyermekbénulás még mindig népbetegség – terjedt át Szíriára, ahol a helyi egészségügyi minisztérium tavaly októberben erősítette meg a járványos gyermekbénulás kitörését. Az arab országban majdnem 15 éve nem volt gyermekbénulás-járvány.

Szíriában 1,6 millió gyermeket készülnek beoltani gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz és rubeola ellen. A régió eddigi legnagyobb, szervezett immunizációs programja keretében összesen hét ország több mint 22 millió gyermekét tervezik beoltani több alkalommal is hat hónap leforgása alatt.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia, így a zsúfolt menekülttáborokban. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül maradandó bénulást okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik