Nagyvilág

140 ezer fölött a szíriai halottak száma

Az áldozatok fele civil, sok köztük a nő és a gyerek.

A szíriai konfliktusban már 140 041 ember vesztette életét a 2011. március 18-i kezdettől péntek éjfélig bezárólag – írta egy részletes összefoglalóban szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A regisztrált áldozatok fele, 71 141 ember civil. Közülük 7626 gyerek és 5064 nő, a többi olyan férfi, aki civilként fegyvert fogott a rendszer ellen. Ehhez adódik 2257 elesett katonaszökevény. Az iszlamista szélsőségesek – az an-Nuszra Front és az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) – vesztesége 9872 harcos, akinek a nagy része külföldi.

A kormányhadseregnek 33 591 katonája esett el, a kormánypárti milíciák 20 608 fegyverest vesztettek el. Meghalt ezenfelül a kormány oldalán harcoló 635 külföldi milicista, többségében libanoni.

Az OSDH 2837 halottat nem tudott azonosítani, de a halálukat videó vagy fénykép bizonyítja. Az összesítésbe nem vettek bele több mint 18 ezer embert, aki a börtönökben tűnt el. Nem ismeretes annak a 7 ezer katonának és milicistának a sorsa sem, akit a lázadók és az iszlamisták fogtak el. Szintén hiányzik a veszteségadatok közül több száz felkelő, akit a lázadók egymás közti harcaiban ejtettek foglyul.

A megfigyelő központ feltevése szerint az erőszak áldozatainak valódi száma ennél is nagyobb, de az ellenfelek nagy erőfeszítéssel igyekeznek eltitkolni a veszteségeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik