Nagyvilág

Rettegett betegség ütötte fel a fejét Kaliforniában

A gyermekbénuláshoz hasonló kór terjed az Egyesült Államokban, de az orvosok szerint nem kell járványtól tartani.

Ritka, gyermekbénuláshoz hasonló betegség terjed Kaliforniában: 2012 óta mintegy húsz gyermeknél okozott súlyos gyengeséget, esetleg egy vagy több végtag bénulását. 2012 óta mintegy húsz gyermeknél okozott súlyos gyengeséget, esetleg egy vagy több végtag bénulását.

Az Amerikai Neurológusok Akadémiájának ülésén elhangzott, hogy egyes páciensek mind a négy végtagja megbénult, és állapotukon az intenzív kezelés sem javított.

Az Egyesült Államokban nem fertőz már a járványos gyermekbénulást (poliomyelitis) okozó poliovírus, ám hasonló kórokozók megtámadhatják az idegrendszert, és bénulást idézhetnek elő – tudósított a BBC hírportálja.

Nem várható járvány

Az orvosok szerint nem várható, hogy a polioszerű vírus járványt okozna, és valószínűleg a fertőzöttek száma is alacsony marad.

A járványos gyermekbénulás veszélyes és rettegett gyermekbetegség. Vírusa a központi idegrendszert támadja meg, és kétszáz fertőzöttből egynél bénulással jár. A vakcinációs programoknak köszönhetően a kórokozó ma már csak a világ három országában fertőz: Afganisztánban, Nigériában és Pakisztánban.

A kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium polioszerű eseteket vizsgáló kutatócsoportjának vezetője elmondta: az új fertőzéseket bizonyítottan nem a poliovírus okozta, és a beteg gyermekek nem jártak a tengerentúlon.

Az elmúlt 18 hónapban történt körülbelül húsz eset közül ötöt tanulmányoztak részletesen, és kettejüknél kimutatták, hogy az enterovírus-68 számlájára írhatók a súlyos tünetek. Mind az öt gyermek idejében megkapta a polio elleni vakcinát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik