Nagyvilág

Marokkóban járt Szijjártó Péter

A külügyi államtitkár észak-afrikai körútjának harmadik napján vetőmagokról és nukleáris mérnökképzésről tárgyalt.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok, a Marokkóba irányuló magyar export növelésének lehetőségeiről is tárgyalt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Marokkóban, észak-afrikai látogatásának harmadik napján.

A Marokkóban tartózkodó államtitkár kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Marokkó Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában, a kereskedelmi forgalom a két ország között három év alatt megduplázódott, tavaly megközelítette az 150 millió dollárt. 2013 rekordot jelentett a magyar export tekintetében is, amely korábban még soha nem haladta meg a 130 millió dollárt.

Szép remények

“A magyar export növelésére a jövőben elsősorban a mezőgazdaság és az autóipar területén lesz lehetőség. Ígéretet kaptam a marokkói kormány képviselőitől arra, hogy a magyar mezőgazdasági termékek – elsősorban a vetőmagok – regisztrációját jelentősen felgyorsítják. A marokkói Renault gyár megnyitása kapcsán remek lehetőség adódik a marokkói-magyar autóipari beszállítói együttműködésre” – mondta az államtitkár.

Utalt arra is, hogy Marokkó 2025-ig tervezi felépíteni első atomerőművét, ezért tárgyalásokat kezdett az ország energiaügyi államtitkárával arról, hogy a leendő marokkói nukleáris mérnökök képzésébe Magyarország is bekapcsolódhasson. Az észak-afrikai ország csökkenteni kívánja importfüggőségét az energiahordozók területén, ami lehetőséget kínál magyar vállalatok számára az energetikai infrastruktúra fejlesztésében való részvételre – tette hozzá.

Az államtitkár találkozott Mbarka Buaida külügyminiszter-helyettessel, Mohamed Amín Szbihi kulturális miniszterrel, Mohamed Uzzín ifjúsági és sportminiszterrel, Lasen Daúdi felsőoktatási és tudomány-kutatási miniszterrel, Latífa Sehábival, az ipari, kereskedelmi és befektetési ügyek közigazgatási államtitkárával és Abderrahím el-Háfidival, az energia, bányászati, vízügyi és környezetvédelmi minisztérium közigazgatási államtitkárával.

Magyar szaktudás

Szijjártó Péter négy megállapodást írt alá a marokkói kormány minisztereivel.

Megállapodás született a felsőoktatási együttműködésről, amelynek értelmében szeptembertől száz marokkói hallgató kezdheti meg tanulmányait magyarországi felsőoktatási intézményekben.

A sportügyi keretmegállapodás aláírását az indokolta, hogy a marokkói sportélet intézményes átszervezése és a létesítmények fejlesztése során elsősorban a magyar szaktudásra és tapasztalatokra kívánnak építeni.

Partnereivel aláírtak egy közös nyilatkozat a kultúrák közötti párbeszéd fontosságáról, valamint megállapodás született 2014-16-os időszak kulturális együttműködésének menetrendjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik