Belföld

Hitelért megy Orbán Kínába

A miniszterelnök a jövő héten Kínába utazik, sajtóértesülések szerint tárgyal majd a fővárost elkerülő V0-s körgyűrűről, valamint egy vasútvonalról és egy légi járatról is.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányfő és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök főleg infrastrukturális kérdéseket tárgyalnak majd Pekingben. A napilapnak Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára megerősítette, szerepel a témák között a Budapestet elkerülő V0-s vasúti gyűrű, egy Budapest-Belgrád gyorsforgalmi vasútvonal és egy közvetlen légi járat is Kína és Budapest között.

A fővárost délről kerülő vasúti gyűrűről az államtitkár elmondta, a beruházással kapcsolatosan ma egyetlen nyitott kérdés van, Kína az egymilliárd eurós hitelért cserébe állami garanciákat vár a magyar féltől, ami igen magas kockázatokat jelent, „és amit nem áll módunkban megadni” – tette hozzá Szijjártó. A napilap hozzáteszi, hogy a Magyar Fejlesztési Bank és a kínai partnerintézmény között már néhány hónapja tart ez a vita, de ha döntés születik a kérdésről, már az idei év első felében megkezdődhet a beruházás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik