Nagyvilág

200 homoszexuális nevét tette közzé a bulvárlap

Az ugandai Red Pepper nevű lap "LELEPLEZVE!" szalagcím alatt, a címoldalán jelentette meg a neveket és fényképeket tartalmazó felsorolást kedden.

A listán található egyebek mellett Uganda egyik legismertebb melegjogi aktivistája, Pepe Julian Onziema is, aki az utóbbi időben számos alkalommal figyelmeztetett arra, hogy az új törvény melegek elleni támadásokhoz vezethet.

Yoweri Kaguta Museveni elnök hétfőn írta alá azt a homoszexuálisok ellen irányuló jogszabályt, amelynek alapján a “sorozatos bűnelkövetők” akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

A rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy eddig nem vettek őrizetbe senkit az új törvény alapján.

Az azonos neműek közötti vonzalom már korábban is illegális volt az afrikai országban egy, a gyarmati időszakból származó törvény alapján, amely bünteti a “természet rendjével ellentétes” szexuális cselekményeket.

A homofóbia számos afrikai országban jól érezhetően jelen van. Nigéria bizonyos részein halálbüntetés is kiróható a homoszexualitás megtorlására, amennyiben azt szodómiának minősítik, Burundiban pedig 2009-ben tiltották be az azonos neműek közti kapcsolatot.

Barack Obama amerikai elnök korábban arra figyelmeztette Kampalát, hogy a “minden ugandai számára visszalépést jelentő” melegellenes jogszabály bevezetésének következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra. Az ugandai kormány tisztségviselői ezután azzal vádolták Obamát, hogy megpróbálja zsarolni a kelet-afrikai országot, amely évente mintegy 400 millió dollárnyi (mintegy 90 milliárd forintnyi) segélyt kap az Egyesült Államoktól.

„Hutu árulók, tutszi csótányok!”

1994-ben a ruandai népirtásban játszott szerepe miatt a média szerepét nem lehet túlbecsülni. A Radio Mille Collines (Ezer Hegy Rádió) élen járt az uszításban, bujtogatásban (Afrikában a fő média a nagy írástudatlanság és szegénység miatt nem a tévé vagy az újságok, hanem a rádió). Az egyaránt keresztény (!) hutu és tutszi törzs közti konfliktust élező rádióadó egyenesen pontos címeket és rendszámtáblákat olvasott be, a kiirtandó személyek (javarészt tutszik) beazonosítása érdekében. De a semleges vagy tutszikkal baráti viszonyt ápoló hutukat sem kímélték. Pár nap alatt mérgesedett el a helyzet, szomszéd fordult szomszéd ellen, keresztény papok vettek tevékeny részt az öldöklésben. Mindeközben a világ tétovázott, nem volt hajlandó beavatkozni, az USA és Clinton elnök pedig nem ismerte el, hogy népirtás zajlik az országban – mert akkor az ENSZ-vállalások miatt be kellett volna avatkoznia. 800 000 ember élete bánta. Uganda most arra az útra lép, amely végén a tömegsírok vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik