Nagyvilág

A vírus, amitől elrohadnak a nemi szervek

Újra megjelent Ugandában a halálos Ebola. A gyilkos vírusok ellenére is több tucat magyar utazik évente a kelet-afrikai országba.

Tilos a kézfogás, a csók, a szex

Legalább tizennégy halálos áldozata van már az Ebolának az Afrika gyöngyszemének is nevezett országban, Ugandában. A halálos vírus miatt az ugandai elnök arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőleg kerüljék a fizikai kontaktust, még a kézfogást is. A csókot és a szexet pedig főként.

A vérzéses lázzal járó halálos Ebola már elérte a fővárost: sajtóinformációk szerint egy megfertőzött kórházi dolgozó révén jutott el az ország nyugati feléből Kampalába. Helyi illetékesek egyelőre próbálják felderíteni, hogy ki került kapcsolatba az eddigi áldozatokkal. Az elnök felhívta a lakosság figyelmét arra is, ha attól tartanak, hogy valaki az Ebola miatt halt meg, ne temessék el, hanem hívják az egészségügyi szolgálatot.


Fotó: AFP / CARLOS PALMA

Ugandában a hír hallatán kitört a pánik, tudósítások szerint tucatjával menekülnek a páciensek a kórházakból, mert félnek a fertőzéstől.

Bár az első megbetegedést július elején regisztrálták az egészségügyi illetékesek, csak most tudták beazonosítani a vírust. Egy hónap alatt húsz ember fertőződött meg az Ebolával, hétfőn még plusz hat megbetegedést jelentettek. Eddig összesen tizennégyen haltak meg.

Boszorkányság kontra halálos vírus

Az első Ebola-gyanús eset egy nyugat-ugandai kis faluban volt, a vérző beteg egyik pillanatról a másikra halt meg, a helyiek először boszorkányságra gyanakodtak. Tarrósy István Afrika-kutató nem lepődik meg ezen, azt mondja, a fekete kontinensen óriási jelentősége van a hiedelmeknek. A helyi javasasszonyok szava szent. Amit mondanak, az úgy van. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa felidézett egy történetet egy afrikai „boszorkánydoktorról” (witch doctor), aki egyszer egy könnyebben sérült helyinek azt tanácsolta, vágja fel a kezén a sebet és hintse be hamuval, mert attól meggyógyul. Az afrikai nem gyógyult meg, sőt a vérmérgezés miatt nemsokára meghalt. Tarrósy szerint ebből is látszik, mekkora a befolyása a kuruzslóknak.

Ezért is kell a babonákat tiszteletben tartva, óvatosan közeledniük a nyugati orvosoknak a helyiekhez. Ugandában egyébként sok európai, amerikai és távol-keleti doktor dolgozik. Több olyan kórház is van az országban, mely felveszi a versenyt a modern, nyugati gyógyközpontokkal, de az alacsonyabb szinteken – Tarrósy megfogalmazása szerint – elképesztő állapotok vannak. Nem ritka az sem, hogy egy ágyban két beteget helyeznek el. A nagyvárosok és a kis települések közötti társadalmi különbség leképeződik az egészségügyben is – mondja a kutató.

Utazzon Ugandába!

Magyarországon több utazási iroda is szervez túrákat a kelet-afrikai országba. A Safari Travelnél azt mondják, náluk az ugandai utak iránt érdeklődők száma elenyésző, nagyjából évente fél tucat. A fekete kontinens államai közül inkább Kenya és Tanzánia a kedvelt célpont.

Egy másik irodában, a Bono Utazási Központban mást mondanak. Náluk rendszeresen jelentkeznek olyanok, akik Ugandába szeretnének menni, nem is csoda, hisz az afrikai állam idegenforgalma egyre gyorsabban fejlődik – mondja az iroda munkatársa. Hangsúlyozta: aki járt már a fekete kontinensen, az tudja, hogy a járványok és az idegenforgalom között semmi összefüggés nincs: a magyar turisták szinte kizárt, hogy bármiféle kontaktust létesítsenek az Ebolával fertőzöttekkel.

Egy ugandai utazás előtt egyébként nem árt beoltatni magunkat. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező az oltás a sárgaláz ellen, amúgy pedig javasolt a hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis (gyermekbénulás), meningitis (agyhártyagyulladás) ellen. És persze ott van a malária elleni tabletta is.

Az Afrikát többször megjártak szerint érdemes, sőt életmentő, ha az egyénileg utazó turista helyi, profi utazásszervezőkhöz fordul segítségért (akár többhöz is), így elkerülheti az Ebolával fertőzött vidékeket.


Fotó: AFP / ISAAC KASAMANI

Fejfájástól az elrohadt nemi szervekig

Az Ebola-vírust 1976-ban azonosították először, Szudánban. Mortalitása rendkívül magas, ez azt jelenti, hogy a betegek nagyjából 90 százaléka meghal, húszból tizenkilenc áldozat két héten belül.

A betegség lefolyása túlzás nélkül szörnyű. A fertőzés után nagyjából egy héttel jelentkeznek az első tünetek: magas láz, fáradékonyság, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, majd hasmenés, amnézia, beszűkült tudatállapot, vérhányás. A halál közvetlen oka az úgynevezett vérzéses sokk. Az ebolások mája mindeközben elfolyósodik, veséik szétroncsolódnak, beleikről pedig leválik a nyálkahártya.

A vírus túlélői a sugárfertőzöttséghez hasonló tüneteket mutatnak: hajuk általában kihullik, nemi szerveik félig elrohadnak, bőrük lehámlik. Gyógyulásuk nagyon lassú folyamat, akár négy hónapba is beletelhet.

Az Ebola ellen jelenleg nincs ismert gyógymód. Bár tavaly érkeztek hírek arról, hogy az arizonai egyetem tudósainak sikerült kifejleszteni egy vakcinát, mely az egérkísérletek során 80 százalékos védettséget mutatott a halálos vírustörzzsel szemben, biztos ellenszer nem létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik