Nagyvilág

Ezt élik át a kárpátaljai magyarok

Megkezdődött az alapvető élelmiszerek felvásárlása, a lakosság menti a pénzét, de menekültáradattól nem kell tartani – mondják kárpátaljai magyarok.

Megindult az alapvető élelmiszerek felvásárlása, a banki automatákból már nem lehet kivenni pénzt – mondta az Indexnek Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió és Rádió vezérigazgató-helyettese. A lakosság nem veszi figyelembe a felhívásokat, melyek szerint nem kell élelmiszerhiány miatt aggódni. Sokan attól tartanak, hogy tovább romolhat a hrivnya árfolyama, ezért sokan próbálják euróra vagy forintra átváltani a pénzüket.

Kulin megerősítette: sem a magyarok ellen, sem más nemzetiség ellen nincsenek a régióban támadások, a tüntetők előre köszönnek a tévé magyar tudósítóinak. Tegnap elfoglalták a kárpátaljai megyei televíziót, azaz a Szvoboda párt álarcba-kamuflázsba öltözött fiataljai leültek a portán, de nem avatkoznak bele a folyamatokba. Meg is lepődtek, hogy a magyar munkatársak is az állami tévénél dolgoznak.

A legfontosabb, hogy leálltak a harcok Kijevben és remélhetőleg nem lesz több áldozat – idézi a lap Makuk Jánost, a Kárpátaljai Máltai Szeretetszolgálat vezetője. Bár az ellenzéki megmozdulásokból Kárpátalja sem maradt ki, ott mindez komolyabb összecsapások nélkül zajlott le. Itt mindig békeségben éltek az emberek, talán, mert soknemzetiségű régióról van szó, ahol magyarok, lengyelek, románok, szlovákok is élnek.

Ha a háborút el is kerültük, a gazdasági gondok velünk maradnak. Beszélhetünk humanitárius katasztrófáról is, azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy ukrajnaiak milliói indulnának meg a határok felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik