Nagyvilág

Észak-Korea: hazugság az ENSZ-jelentés

A külügyminisztérium koholmánynak nevezte, hogy a phenjani vezetés kínzásokat, éheztetéseket és kivégzéseket rendelt el a távol-keleti országban.

Határozottan elutasította szombaton az észak-koreai külügyminisztérium az ország emberi jogi helyzetéről szóló ENSZ-jelentést. A tárca úgy fogalmazott közleményében, hogy a jelentés nem felel meg a valóságnak, és az Észak-Koreával ellenséges erők, illetve az országból elmenekült bűnözők hazugságaira és koholmányaira épül.

Szörnyű vallomások alapján készült a jelentés

Lerajzolta a poklot az észak-koreai fogoly

Az ázsiai ország emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság által hétfőn Genfben kiadott jelentés szerint Észak-Korea vezetése módszeres kínzást, éheztetést és kivégzéseket rendelt el az országban, és a politikai foglyok kivégzése az utóbbi öt évtizedben elérhette a népirtás szintjét. Michael Kirby, a testület elnöke elmondta: az elkövetett bűnök a második világháború alatt a nácik által elkövetett gaztettekre emlékeztetnek.

A bizottság felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy terjessze az ügyet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, hogy felelősségre vonja a bűnösöket. A bizottság levélben tájékoztatta minderről Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, akit arra figyelmeztetett, hogy “valószínűleg ő maga is” felelősségre vonható.

A testület 2013 márciusában kezdte meg munkáját az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának égisze alatt, s a beszámoló észak-koreai menekültek – többek között politikai fogolytáborok korábbi őreinek – tanúvallomásán alapul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik